Peste 40 000 de sticle de „şampanie sovietică”, confiscate de vameşii români la Albiţa

Inspectorii vamali de la Albiţa au reţinut 41 400 sticle de vinuri spumante susceptibile a încălca drepturile asupra indicaţiei geografice „Champagne”, acestea fiind inscripţionate „Sovetskoe Shampanskoe” („Şampanie Sovietică”), a anunţat marţi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), citată de Mediafax.

„Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa au reţinut astăzi 41 400 de sticle de vinuri spumante, susceptibile a încălca drepturile asupra indicaţiei geografice Champagne, aflate în trei autocamioane, care circulau pe ruta Republica Moldova – Republica Belarus”, a precizat ANAF.

Inspectorii vamali au constatat că pe sticlele de vin sunt aplicate etichete cu denumirea Sovetskoe Shampanskoe, în traducere Şampanie Sovietică.

Instituţia menţionează că folosirea cuvântului Şampanie pe eticheta produsului a ridicat suspiciunea că aceste mărfuri sunt susceptibile a aduce atingere unui drept asupra indicaţiei geografice „Champagne”, deoarece indicaţiile geografice sunt protejate împotriva oricărei imitări sau evocări, chiar dacă denumirea protejată este tradusă, transcrisă sau transliterată.

Astfel, „s-a procedat la reţinerea mărfurilor în vederea stabilirii veridicităţii celor suspicionate”, a comunicat ANAF.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.