Cozi interminabile în unele aeroporturi din UE, unde au fost impuse măsuri de securitate sporite. Britanicii cred că sunt pedepsiţi pentru Brexit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţii Airlines For Europe (A4E) avertizează că turiştii sunt obligaţi să aştepte la cozi lungi pe mai multe aeroporturi europene, care au impus noi controale pentru persoanele care ies şi intră din zona Schengen. De asemenea, turiştii britanici s-au plâns că sunt pedepsiţi intenţionat pentru Brexit, deşi Marea Britanie nu a făcut parte din zona Schengen, transmite BBC.

Controalele suplimentare de securitate au fost implementate după ultimele atentate teroriste, iar lobbyişti de la Airlines For Europe avertizează că unii turişti şi-au petrecut până la patru ore la cozi, problemele cele mai mari existând pe micile aeroporturi turistice din Palma, Malaga şi Mallorca, dar şi pe aeroporturi mari precum Charles de Gaulle-Paris, Lisabona, Lyon, Milano şi Bruxelles.

De asemenea, mai mulţi turişti britanici s-au plâns că şi-au pierdut zborurile, dar reprezentanţii Comisiei Europene au argumentat că acesta este preţul securităţii în UE.

Noile măsuri de securitate presupun că datele cetăţenilor din ţări non-Schengen, inclusiv din Marea Britanie, sunt prelucrate prin baze de date pentru ca autorităţile europene să ştie dacă aceştia reprezintă o ameninţare de securitate. Britanicii se plâng că sunt vizaţi în mod special şi pedepsiţi pentru Brexit, dar există şi alte ţări din Uniunea Europeană care nu fac parte din zona Schengen.

Practic, vameşii trebuie să introducă fiecare paşaport într-un cititor, în loc să-i lase pe turiştii britanici să treacă pe lângă controalele de pe aeroporturile din Uniunea Europeană.

Asta înseamnă că fiecare pasager stă în jur de două minute pentru citirea paşaportului, iar în perioada aglomerată a vacanţelor de vară s-au creat cozi interminabile pe aeroporturile turistice, precum şi pe aeroporturile de tranziţie din UE.

A4E reprezintă mai multe companii aeriene, precum Easyjet, Ryanair şi British Airways.

Unele întârzieri au crescut cu 300% pe anumite aeroporturi, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2016. „Aeroporturile Madrid, Palma de Mallorca, Lisabona, Lyon, Paris-Orly, Milano şi Bruxelles au produs imagini ruşinoase a pasagerilor devastaţi în faţa cabinelor vameşilor, în cozi care se întind pe sute de metri”, a declarat directorul A4E, Thomas Reynaert.

De asemenea, situaţia s-ar putea înrăutăţi în următoarele săptămâni, pentru că noile măsuri de securitate nu au fost implementate pe toate aeroporturile din zona Schengen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...