Mihail Saakaşvili promite să revină în Ucraina unde „are de gând” să se adreseze instanţei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, căruia fostul său aliat Petro Poroșenko i-a retras cetățenia ucraineană, a promis marți că va reveni în Ucraina și că va face apel la decizia președintelui ucrainean, relatează AFP.

„Voi lupta pentru dreptul meu de a reveni” în Ucraina, unde riscă să fie extrădat către Georgia, a declarat Mihail Saakașvili în cadrul unei videoconferințe transmise din SUA, unde se află în prezent.

La întrebarea unui jurnalist dacă va face apel la decizia lui Petro Poroșenko, care i-a retras cetățenia ucraineană pe 27 iulie, Mihail Saakașvili a răspuns că „are de gând să se adreseze instanței”. „Mai presus de toate, cer să am dreptul să fiu prezent la proces”, a spus el.

Puterea ucraineană „a suprimat de pe scena politică un actor de care Poroșenko se temea cel mai mult”, a spus Saakașvili, vorbind despre el la persoana a 3-a. El le-a cerut apoi susținătorilor lui ucraineni „să se mobilizeze în toamnă”.

Mihail Saakașvili, care a combătut corupția în Georgia în perioada în care a fost președinte, din 2004 până în 2013, primise în mai 2015 pașaport ucrainean și fusese numit de Petro Poroșenko în funcția de guvernator al regiunii Odesa.

Pe fondul disputelor cu Petro Poroșenko, Saakașvili a demisionat în noiembrie 2016 din funcția de guvernator și a format un nou partid, care se poziționează în opoziție față de președintele Ucrainei.

După ce președintele Poroșenko i-a retras cetățenia, Mihail Saakașvili a devenit apatrid, în condițiile în care și-a pierdut și cetățenia georgiană prin obținerea pașaportului ucrainean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...