Doi ani în urmă, pe 11 iunie 2015, urmare a constatării unor indici ce ţin de structura netransparentă a acţionarilor şi angajarea în operaţiuni de creditare cu risc sporit, BNM, a instituit procedura de supraveghere specială asupra trei bănci - Moldova-Agroindbank (MAIB), Victoriabank (VICB) şi Moldindconbank (MICB).

Ulterior, în legătură cu modificările în legislaţie, supravegherea specială a fost substituită cu supravegherea intensivă, iar, pe 20 octombrie 2016, la Moldindconbank regimul de supraveghere intensivă a fost schimbat în regim de intervenţie timpurie. 

Audit şi diagnostic confidenţial

În iunie 2015, BNM a prescris băncilor vizate efectuarea unui studiu de diagnostic de către o companie de audit. Drept rezultat al studiilor de diagnostic, în iunie 2016, BNM a adoptat decizii privind prescrierea întocmirii Planurilor de acţiuni de remediere la MAIB şi VICB, obligând băncile să înlăture toate neajunsurile identificate până la sfârşitul anului 2016.

În acest scop, băncile au întreprins un şir de măsuri în vederea îmbunătăţirii domeniilor de bază ale activităţii, şi anume: monitorizarea acţionarilor şi a persoanelor afiliate băncii, guvernanţa corporativă, activitatea de creditare, managementul riscurilor, domeniul prevenirii spălării banilor, domeniul IT şi altele.

În cadrul controalelor pe teren efectuate în trimestrul I 2017 la MAIB şi VICB a fost verificată îndeplinirea Planurilor de măsuri cu privire la înlăturarea neajunsurilor constatate în cadrul studiilor de diagnostic, care au rămas confidenţiale, dar acţiunile BNM denotă că băncile nu s-au conformat, iar acţionarii şi conducerea au fost sancţionaţi.

Tranzacţii cu persoane afiliate

Totuşi ca urmare a controalelor, BNM a adoptat unele decizii privind cele trei bănci.

Astfel în iunie 2017, pentru identificarea tranzacţiilor încheiate cu persoanele afiliate Agroindbank, Victoriabank şi Moldindconbank, acestora le-a fost prescrisă asigurarea efectuării concursului şi selectarea unei companii de audit independente.

Beneficiarul rapoartelor privind identificarea tranzacţiilor încheiate cu persoanele afiliate de către băncile menţionate este BNM, care după un concurs a selectat de comun acord societatea de audit care va identifica tranzacţiile încheiate cu persoanele afiliate băncilor, iar rezultatele studiilor preliminare se preconizează a fi finalizate până la sfârşitul lunii august 2017.

Agroindbank: şefi sancţionaţi, iar 41% de acţiuni aşteaptă cumpărătorul

Referitor la constatarea de către BNM a două grupuri de acţionari ai MAIB care au acţionat concertat şi au achiziţionat o cotă substanţială în capitalul social al băncii în mărime de 43.1%, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale, aceştia urmau să înstrăineze în termen de trei luni acţiunile achiziţionate. 

Termenul a expirat încă un an şi ceva în urmă. Deoarece acţiunile menţionate nu au fost înstrăinate în termenele stabilite, acestea au fost anulate şi emise altele noi. Astfel, la Bursa de Valori a Moldovei au fost expuse la vânzare până în iunie 2017 două pachete unice de acţiuni. La 20 iunie 2017, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a prelungit încă cu 6 luni termenul de expunere la vânzare a acţiunilor nou emise de bancă.

BNM continuă să susţină că mai mulţi potenţiali investitori sunt interesaţi în procurarea acestor pachete de acţiuni.

Pe parcursul trimestrului I 2017, a fost desfăşurat un control complex la MAIB în cadrul căruia a fost verificată inclusiv şi realizarea Planului de măsuri cu privire la înlăturarea neajunsurilor constatate în cadrul studiilor de diagnostic. Pe 29 iunie 2017, Comitetul executiv al BNM a aprobat Hotărârea cu privire la rezultatele controlului complex, prin care au fost sancţionaţi cu avertisment şi amendă şase membri ai Comitetului de conducere al MAIB, iar membrii Consiliului băncii au fost sancţionaţi cu avertisment.