02:50:35 29.03.2024
Stiri

Suferi de DEPRESIE? Probleme de sănătate care pot fi confundate cu depresia

Știri 02.08.2017 07:30 Vizualizări3054 Autor: Ziarul National
Suferi de DEPRESIE? Probleme de sănătate care pot fi confundate cu depresia sursa: google.ro


Depresia este o problemă de sănătate foarte gravă cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume. Şi nu exagerăm când afirmăm acest lucru!

La nivel global, 121 milioane de persoane suferă de această afecţiune, iar în Europa - 50 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu depresie majoră. Depresia a devenit a patra boală ca răspândire pe glob, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că în 2020 această afecţiune va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare.

În fiecare an, mii de femei se îmbolnăvesc de depresie, afecţiune care le fură, puţin câte puţin, viaţa. Însă nu întotdeauna simptome precum tristeţea, lipsa chefului de viaţă, tulburările de somn, oboseala cronică sunt semnalul de alarmă pentru depresie.

Această boală poate fi uşor confundată cu alte afecţiuni.

Iată cinci probleme de sănătate care pot fi confundate cu depresia:

Hipotiroidism

O cauză comună a simptomelor depresive o reprezintă o afecţiune a glandei tiroide, şi anume hipotiroidismul. Afecţiunea apare în momentul în care glanda tiroidă nu secretă suficienţi hormoni tiroidieni, hormoni care sunt combustibil pentru funcţionarea întregului organism, deci şi a creierului.

În momentul în care glanda tiroidă nu mai secretă hormoni suficienţi apar simptome precum moleşeală, schimbarea bruscă a stărilor de dispoziţie (persoana afectată râde, apoi plânge, în decursul a câteva minute), lipsa puterii de concentrare, tristeţea. Aceste manifestări sunt întâlnite şi în cazul depresiei.

Una din opt femei va dezvolta, la un moment dat în viaţă, o afecţiune a glandei tiroide, iar 60% dintre acestea nici nu îşi dau seama că suferă de această afecţiune, spun statisticile.

Cea mai întâlnită cauză a hipotiroidismului o reprezintă tiroida Hashimoto, când sistemul imunitar al organismului atacă glanda tiroidă. Boala este de aproximativ 10 ori mai frecventă în cazul femeilor, spre deosebire de bărbaţi.

Afecţiunea este depistată în urma unor analize de sânge. În cazul hipotiroidiei este necesar un tratament de substituţie a hormonilor tiroidieni.

Oboseala cronică

Simptome asemănătoare cu cele ale depresiei sunt şi cele care apar în cazul sindromului de oboseală cronică. Tulburarea se manifestă, la fel ca şi depresia, prin lipsa puterii de concentrare, oboseală, insomnie, dureri musculare.

Spre deosebire de depresie, când cei afectaţi nu mai au motivaţie nici pentru a face ceea ce le place, nu se mai gândesc la pasiunile lor, în cazul sindromului de oboseală cronică nu este cazul. Persoanele afectate îşi doresc să aibă o activitate normală, nu îşi pierd interesul pentru ceea ce le place, însă se simt prea obosiţi ca să facă acest lucru.

Fibromialgia

Fibromialgia se manifestă prin dureri difuze în corp, în anumite puncte ale corpului, dar şi prin anxietate şi tulburări de somn, manifestări care apar adesea în cazul depresiei. Femeile sunt mai predispuse la această afecţiune, spre deosebire de bărbaţi.

Diagnosticul de fibriomialgie se pune în urma unor teste de sânge. Boala nu se vindecă, persoanele afectate fiind nevoite să facă un tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Boala Lyme


Boala Lyme, afecţiune răspândită de căpuşe, este o altă afecţiune care se poate confunda cu uşurinţă cu depresia. Se poate manifesta prin nenumărate simptome neuropsihiatrice, inclusiv confuzie, tulburare obsesiv-compulsivă, psihoză, panică. Este o boală destul de greu de diagnosticat.

Dacă nu este corect diagnosticată, boală Lyme le creează o sumedenie de probleme pacienţilor. Cum boala se transmite de la căpuşe la om, este important ca atunci când observi o căpuşă pe tine să mergi la medic pentru a fi extrasă. Dacă este depistată la timp şi este tratată cu antibiotice, boala Lyme se poate vindeca aproape în totalitate. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, pacienţii pot trăi ani întregi cu simptome asemănătoare cu ale depresiei.

Diabetul


O altă afecţiune care se poate confunda cu depresia este diabetul. Persoanele care suferă de diabet pot avea simptome precum oboseala, dar şi pierderea în greutate, fără să ţină vreun regim, manifestări care apar şi la persoanele care suferă de depresie. Un alt simptom pe care diabeticii îl au în comun cu persoanele depresive este starea de agitaţie, aparent fără motiv.

Este important ca diabetul să fie diagnosticat, pentru a începe imediat tratamentul. Cu cât boala este depistată mai târziu, cu atât creşte riscul apariţiei complicaţiilor. Diabeticii trebuie să urmeze cu stricteţe recomandările medicului şi tratamentul recomandat de acesta, pentru a nu apărea complicaţii.

Sursa: copilul.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md