Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cumpene electorale

Cumpene electorale

Duminică, mergem la alegeri… Votați așa ca să nu ne facem probleme în plus după alegeri. Un Usatîi la Bălți, un Șor la Orhei, un Chirtoca sau Greceanâi la Chișinău sau confrații lor de la ”partidul nostru”, de la socialisti sau comuniști, distribuiți prin alte zone, sunt la fel de periculoși pentru R. Moldova ca și un Zaharcenko și Plotnițki pentru Ucraina, la Donețk și Luhansk.

R.Moldova e pe ultimii zeci de metri în pregătirile pentru alegerile locale de duminică. Nu mai avem la mijloc decât 3 zile până la vot. Și nici o claritate. Confuzie generală. Și în cercurile politice, dar mai ales în mediul electoral. În paralel, Rusia se pregătește de o nouă ofensivă împotriva R. Moldova. Și electorală, dar și militară. Transnistria, înarmată până în dinți și acompaniată de Moscova, fierbe din nou. Face zâmbri. Caută motive de a ne băga în tranșeie. Reproșuri peste reproșuri și acuzații peste acuzații. Ba în adresa Kievului, ba în adresa Chișinăului, sau a Kievului, Chișinăului și Bucureștiului luate la un loc. Motivele invocate de Moscova și Tiraspol sunt mai multe: și suspendarea de către Kiev a tranzitului de muniții și trupe militare ruse spre Transnistria, și anularea acordurilor de cooperare industrial-militară Ucraina-Rusia, și declarația liderului ucrainean, P. Poroșenko, că Ucraina va readuce Transnistria în componența R. Moldova, și numirea ex-președintelui georgian, Michail Saakașvili pe post de guvernator al regiunii Odesa (potrivit Moscovei – un proiect comun româno-moldo-ucrainean, care amenință securitatea Transnistriei), și decizia lui Saakașvili de consolidare (inclusiv militară) a frontierei cu R. Moldova pe segmentului transnistrean, și restricționarea, de către Ucraina, a regimului vamal pe segmentul transnistrean, spre Odesa („drumul contrabandei cu droguri și arme”, vorba lui Saakașvili), și arestarea și expulzarea în Rusia a mai multor militari și polittehnologi ruși de pe Aeroportul Chișinău, și solidaritatea R. Moldova cu Ucraina în problema Crimeii, Sevastopolului și Donbasului… Până și criza economico-socială din Transnistria, care a adus stânga Nistrului, potrivit unor experți, la starea de ”moarte clinică”, este trecută și ea pe seama Chișinăului și Kievului, acuzate că ar fi condamnat Transnistria la izolare și pierzanie și pentru care s-ar cuveni să fie ”pedepsite”.

”Vin românii, apărați-vă”

Săptămâna trecută problema Transnistriei, care de aproape un an se confruntă cu un tot mai mare deficit bugetar (Rusia, din cauza războiului cu Ucraina, nu-și mi poate permite cheltuielile pe care le făcea cu Transnistria) a fost discutată în Duma de Stat a Federației Ruse. S-a decis – cel puțin așa scrie presa rusă, suplimentarea fondurilor pentru întreținerea sectorului bugetar, dar nu s-a trecut și fără o nouă amenințare cu război la adresa R. Moldova și Ucrainei. „Moscova va intra în război, dacă militarii ruși aflați în regiunea transnistreană vor fi atacați”. Este declarația vicepreședintelui Dumei de Stat, Serghei Jelezneac. Motivată declarația? Nici pe departe. Numai că, dacă Rusia va vrea să provoace, să însceneze un „atac” de acest gen asupta militarilor ruși din Transnistria, cu siguranță va face-o. În acest sens, Rusiei nu-i trebuie să împrumute experiență de nicăieri. Depinde numai din care parte are nevoie Rusia să vină acest „atac”. Dinspre Odesa? Pentru a ataca Ucraina? Sau din dreapta Nistrului ca să dea start ofensivei spre Chișinău? Cine a prins evenimentele de la începutul anilor `90, ține minte cu siguranță cazul din 1991 de la Dubăsari cu cei 3 elevi (de etnii diferite: un moldovean, un rus și un ucrainean) împușcați în stradă de serviciile speciale ruse pentru a provoca stări de spirit anti-Basarabia („vin românii peste voi, apărați-vă. Asta se țipa atunci în toate intersecțiile de la Lunga, iar ulterior și la toate mitingurile din Transnistria). Cu ce s-a terminat? Cu o rebeliune armată în 1992, separarea Transnistriei și instaurarea unui regim de ocupație la Tiraspol.

Blestem, nu partide

Cum vor evolua de data asta lucrurile? E greu de spus. ”Dispoziția geopolitică” a Rusiei nu s-a schimbat cu nimic în bine, față de 1992. Fostele republici sovietice rămân în preferințele Moscovei. Rusia nu mai este azi doar în Transnistria, dar și în Crimeea, la Sevastopol, la Donețk, la Luhank și e în drum (ce-i drept cu cantonamente) spre Harkov și Odesa. Va ajunge, nu va ajunge și la Comrat și Taraclia, așa după cum fac preziceri mai mulți experți ruși? Depinde și de ceea ce vom face la alegerile de duminică. Pe cine, cu cine vom vota? 14 iunie nu vor fi doar niște alegeri locale ordinare, așa după cum ne-am obișnuit noi că sunt ele. Alegerile din 14 iunie vor fi o cumpănă, o mare cumpănă politică pentru R. Moldova și soarta ei de mai departe. Va fi greu să aleagă chiar și celor mai versați, nu numai celor mai puțin versați în ale politicii. Partidele și liderii partidelor de la guvernare au compromis tot ce mai rămânea necompromis în R. Moldova. Blestem, nu partide. Viața a degradat, speranțele au rămas în 2009, iar populația e gata să-și dea votul pentru oricine, numai nu pentru PDM și PLDM. E meritul partidelor de la guvernare. E tot ce au putut face mai bine – au făcut rău.

Arem nevoie de un Donețk sau Luhansk?

Și, totuși, pe 14 iunie avem alegeri. Să nu uităm că e duminică. Ar fi bine să mergem la Biserică, ori, cel puțin, să aprindem candelele în casele noastre și să cerem Domnului să ne lumineze cugetul ca să nu alegem greșit, ori să ne lăsăm cumpărați și să facem, în aceste alegeri, jocul răilor, mincinoșilor, hoților și vânzătorilor de Neam și Țară. Există, cumva, vre-o rețetă, pe cine să votăm? Nu aș îndrăzni să vă recomand cu exactitate pentru cine să votați. Dar cu cine să nu votați – da, aș încerca s-o fac. Nu votați partide și sigle de partide, nu votați pe cei cu bani mari sau cu ”gura mare”, nici pe cei cu ”mâna lungă”, nici pe cei care au în spate hoți cu punga mare și buclete electorale luxoase, nici pe cei lacomi de avere, nici pe cei ce promit marea și sarea. Votați oameni de omenie. Vremurile sunt grele și vor fi și mai grele. Marile promisiuni nu au de unde avea acoperire financiară. Rezervele bugetare sunt la pământ, R. Moldova riscă să intre în incapacitate de plată din cauza ”jafului secolului” – o spunea acum două zile chiar premierul Gaburici. Și, principalul și cel mai important lucru pentru aceste alegeri: nu votați cu partidele și candidații partidelor trimiși în misiune de Rusia sau aflați în slujba Rusiei în R. Moldova. Nu-i votați pe cei la braț cu Putin, că sunt ”lupi în piei de oaie” și nici pe cei care în Parlament (sau la Guvern) se închină Tricolorului, iar în afara Parlamentului și Guvernului se vând și slujesc Rusiei. Alegeți și votați așa ca să nu ne facem probleme în plus după alegeri și, principalul, să nu ajungem în situația Ucrainei. Un Usatîi la Bălți, un Șor la Orhei, un Chirtoca sau Greceanâi la Chișinău sau confrații lor de la ”partidul nostru”, de la socialisti sau comuniști, distribuiți prin alte zone, sunt la fel de periculoși pentru pacea și stabilitatea Moldovei, ca și un Zaharcenko și Plotnițki pentru Ucraina, la Donețk și Luhansk. Aceștia sunt aceeași ”soldăței verzi” ai lui Putin, care fac război și separatism în estul Ucrainei și care au misiunea să facă acelaș lucru și în R. Moldova. Comuniștii nici nu au asteptat, măcar, să treacă alegerile, au cerut deja referendum și autonomie la Bălți. Care-i următorul? Taraclia? (că Găgăuzia e deja autonomă), Orheiul?, Cahulul?, Dondușenii?… Trăiască Federația?. Noi avem probleme de tot felul. Mari și foarte mari. Mai avem nevoie și de un Donețk sau Luhansk în R. Moldova?