Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării

În perioada 1-7 august, R. Moldova, împreună cu alte 175 de țări, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA), cu scopul de a încuraja alăptarea şi, prin ea, de a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, a susține și promova alăptatul ca factor-cheie de asigurare a sănătății și bunăstării populației pe tot parcursul vieții.

În R. Moldova, conform datelor statistice, în anul 2015,  circa 92,4% dintre toți copiii nou-născuți au fost alăptați până la 3 luni, 84,8% de copii – până la 6 luni și până la 1 an această cifră constituie 71,8% din numărul total de copii. Conform studiului MICS, în anul 2012, doar 36 % dintre copii au fost alăptați exclusiv, adică în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă).

Alăptarea este o piatră de temelie a supraviețuirii și sănătății copilului, este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă pentru întreaga ei durată. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv:  reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân; previne depresia postnatală; ajută la refacerea uterului; este o formă naturală de contracepţie; ajută mama să revină la greutatea ideală, etc.

Săptămâna mondială a alăptării este organizată  de Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale și Centrul Naţional de Sănătate Publică în parteneriat cu UNICEF şi OMS. Astfel, pe parcursul acestei săptămâni,  instituţiile medicale publice din toată ţara vor organiza şi realiza activităţi de informare, educare şi comunicare privind importanța alăptării, cu sloganul „Susținem alăptarea împreună”. În acest sens,  vor avea loc discuţii publice şi individuale, se vor petrece seminare, ateliere de lucru, şedinţe informative, specialiştii vor participa în cadrul emisiunilor radio şi TV etc.