12:51:46 25.04.2024
Stiri

Membru CEC cu privire la „donațiile ilegale” în favoarea PD: CEC nu are pârghii pentru sancționarea partidelor

Politică 01.08.2017 15:30 Vizualizări1500 Autor: Ziarul National
Membru CEC cu privire la „donațiile ilegale” în favoarea PD: CEC nu are pârghii pentru sancționarea partidelor


Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat solicitarea Partidului Acțiune și Solidaritate la 11 aprilie curent cu privire la faptul că Partidul Democrat ar fi acumulat ilegal donații de la persoanele fizice și i-a răspuns, pe 10 mai, că o va examina într-o ședință a Comisiei.

Acum, CEC așteaptă decizia Curții Supreme de Justiție privind legalitatea unei prevederi a Regulamentului cu privire la finanțarea partidelor politice, aprobat în decembrie 2015 de către CEC, potrivit căreia o persoană fizică nu poate dona unui partid în cash mai mult de valoarea unui salariu mediu pe economie, care în 2016 a fost de 5 050 de lei.

Norma a fost atacată în judecată de către mai multe partide, iar Judecătoria Centru și Curtea de Apel Chișinău au declarat-o ilegală.

„CEC nu a fost de-acord și a atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. Pe 6 septembrie curent, CSJ urmează să examineze admisibilitatea recursului și abia atunci va fi, pentru noi, o claritate”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Vladimir Șarban, membru al Comisiei Electorale Centrale.

Problema este, potrivit lui Șarban, că Legea cu privire la partidele politice, aprobată încă în anul 2007, prevede dreptul persoanei de a dona partidelor până la 200 de salarii medii. În 2015, CEC a stipulat într-un regulament că, dacă e vorba de bani cash, această sumă nu poate depăși valorarea unui salariu mediu. Legea, însă, este superioară documentelor Comisiei.

„Dacă norma din Regulamentul respectiv va fi declarată ilegală, rămâne problema cu donațiile făcute partidelor din 2016 încoace. Bănuiesc că este vorba despre o problemă pe care noi nu o s-o putem rezolva, fiindcă legislația nu oferă CEC-ului prerogative în acest sens. O să mai discutăm”, ne-a spus Vladimir Șarban.

Menționăm că reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au acuzat CEC-ul astăzi, într-o conferință de presă, că nu întreprinde nimic pentru a obliga Partidul Democrat să verse în bugetul de stat suma de 47 de milioane de lei, care ar fi fost acumulată ilegal, din 2016 încoace, de la donatorii partidului, fiindcă aceștia au oferit PD-ului mai mult decât valoarea unui salariu mediu pe economie.

În replică, președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov, a declarat că veniturile și cheltuielile PD sunt „transparente” și că nu ar exista „nicio abatere” de la legislație.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md