21:42:16 19.04.2024
Stiri

RAPORT // Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere cu UE a fost îndeplinit în proporție de 60% în prima jumătate a anului 2017

Politică 01.08.2017 15:00 Vizualizări1525 Autor: Ziarul National
RAPORT // Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere cu UE a fost îndeplinit în proporție de 60% în prima jumătate a anului 2017


Planul Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere (PNAAA) dintre R. Moldova și UE, pentru anii 2017-2019, a fost implementat în proporție de 60% în primul semestru al anului curent, arată un raport al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În același raport, publicat pe site-ul MAEIE, care enumeră realizările şi restanţele în îndeplinirea acţiunilor a căror termen de implementare l-a constituit primul semestru al anului curent, se arată că din totalul de 191 de acţiuni, inclusiv cu caracter continuu, au fost realizate 113 şi au rămas nerealizate 78.

Domeniile în care guvernarea R. Moldova bifează atât realizări, cât și restanțe se referă la reformele din justiție, administrația publică, fiscalitate, securitate, drepturile omului, economie etc.

În contextul reformei sistemului judiciar şi a legislaţiei pentru asigurarea bunei funcţionări a sistemului instanţelor judecătoreşti, autoritățile raportează că a fost adoptată Hotărârea Parlamentului pentru aprobarea Planului de construire a clădirilor noi şi/sau de renovare a clădirilor existente. A fost elaborat, de asemenea, proiectul primului după înfiinţarea instituţiei buget al Consiliului Superior al Procurorilor.

Totodată, la 31 mai curent, au fost aprobate de către Guvern Strategia de ordine şi securitate publică şi Strategia de reformare a Trupelor de Carabinieri pentru anii 2017-2020, precum şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia. De asemenea, la 23 martie și, respectiv, la 4 mai au fost aprobate prin ordinile MAI Regulamentul privind interoperabilitatea componentelor managementului operațional şi Regulamentul cu privire la formarea profesională continuă a funcţionarilor publici cu statut special din cadrul MAI.

Totuși, deşi a fost elaborat proiectul Legii cu privire la carabinieri, documentul nu a fost adoptat în termen - acesta urmează a fi transmis spre avizare internă, iar ulterior pentru consultări publice şi aprobare.

„Luând în consideraţie că, pe parcursul semestrului I, noua lege cu privire la Guvern1 nu a fost adoptată, un şir de acte normative nu au putut fi aprobate, prevederile acestora fiind în corelare directă cu cele ale noii legi a Guvernului”, explică MAEIE.

Autoritățile de laudă, de asemenea, că îÎn perioada de referinţă a fost atins „un progres major” în procesul de reformare a administraţiei publice la nivel central, fundamentată de Strategia de reformă a administraţiei publice şi, respectiv, Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia în 2016-2018 aprobate în 2016.

„Un alt aspect al reformei vizează şi eficientizarea activităţii agenţiilor prestatoare de servicii publice. La 22 mai, Guvernul a aprobat crearea Agenţiei Servicii Publice care a preluat atribuţiile a cinci structuri (ÎS CRIS Registru, ÎS Camera Înregistrării de Stat, ÎS Cadastru, Serviciul Stare Civilă și Camera de Licențiere). Agenția are misiunea de a coordona și organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicilor publice în domeniile de competență)”, cităm din raport.

Cu ce alte realizări se laudă Guvernul în implementarea PNAAA, aflați AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md