Schimbare importantă în fotbal: Englezii implementează sistemul „ABBA”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Formatul ”ABBA” de executare a loviturilor de departajare testat de UEFA în acest an va fi implementat de englezi în mai multe competiții, începând cu noul sezon.

Acesta urmează să fie introdus în toate competițiile organizate sub egida English Football League: EFL Cup (Cupa Ligii), EFL Trophy (cupa dedidcată echipelor din League One și League Two) și play-off-urile de promovare din Championship (divizia a doua), League One (divizia a treia) și League Two (divizia a patra).

Sistemul ”ABBA”, similar cu tie-break-ul din tenis, a fost testat de UEFA la Campionatul European Under 17, din Croația, dar și la competiția similară feminină din Cehia.

În cazul acestui sistem, după prima lovitură executată, fiecare echipă va bate două penalty-uri la rând, până când ambele vor ajunge la cinci. Astfel, în cazul în care toți jucătorii transformă, formația care a beneficiat de prima lovitură nu se va mai afla mereu în avantaj.

”Salutăm această inovație și sunt fericit să văd că EFL joacă un rol important în dezvoltarea fotbalului. IFAB (International Football Association Board, forul care stabilește regulile jocului) a stabilit că actualul sistem aduce un avantaj nedrept pentru echipa care bate primul penalty, așa că noi ne dorim să vedem dacă noul format asupra uneia dintre cele mai dezbătute probleme din fotbal.

Vrem ca meciurile de fotbal să fie decise într-un mod corect și consistent și sunt sigur că noul sistem va aduce dinamicitate”, a declarat Shaun Harvey, președintele executiv al EFL.

Meciurile din primul tur al EFL Cup se vor disputa pe 8, 9 și 10 august.

Sistemul ”ABBA” nu va fi implementat și în Cupa Angliei (FA Cup), competiție organizată de Federație (FA).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...