Acuzații grave la adresa CEC: Protejează PD, care trebuie să verse la bugetul de stat peste 47 milioane de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) protejează Partidul Democrat (PD), care a încălcat repetat legea privind finanțarea partidelor politice, în condițiile în care suma donațiilor cash a depășit 47 de milioane de lei, bani care, conform legii, trebuie să fie transferați la bugetul de stat. Acuzații în acest sens vin din partea membrilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care declară că au analizat rapoartele financiare ale PD pentru anii 2016 şi 2017 şi au constatat că aceștia trebuie să verse în visteria ţării 47.7 milioane de lei.

Reprezentanții PAS declară că unii membri ai CEC protejează PD în condițiile în care suma donațiilor în bani cash a depășit cu mult suma stabilită conform legii, iar acum Comisia încearcă să găsească soluții pentru a scuti PD de plata acestor bani la bugetul de stat. Potrivit secretarului general al PAS, Igor Grosu, în 2016 PD a colectat donaţii cash a depășit 29 de milioane de lei, bani care, conform legii, trebuie să fie transferați la bugetul de stat, iar în 2017 au fost colectate alte peste 18 milioane de lei.

„Nu vă mirați de unde PD are bani pentru a vorbi trei luni despre uninominal, în care să dea cu piciorul, a colecta 800 de semnături, pe care să le arunce, a merge în SUA cu avioane private, chiria cărora este de 30 de mii de euro ora pe oră. Aparent, sunt nume din centru raionale, Registru, Moldotelecom. Sunt angajați ai întreprinderilor de stat. El (Plahotniuc – n.r.) nu se regăsește în raport. El nu dă bani, el consumă”, a spus Igor Grosu.

În context, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că CEC trebuie să nu încalce lege, protejând PD, şi să ceară restituirea banilor la bugetul de stat.

Conform raportului „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2016”, prezentat de Asociația Promo‑LEX, 8 formațiuni politice riscă a fi sancționate și/sau obligate să verse în bugetul de stat sau să restituie donațiile încasate în numerar, peste plafonul stabilit (actual 5.050 lei), în cuantum total de 30.423.862 lei.

PDM ar trebui să verse în bugetul de stat sau să restituie o sumă record de 29.076.000 lei, urmat la mare distanță de PL care ar urma să verse la buget sau să restituie 458.548 lei, PN – 441.350, PCRM – 214.550 lei, PPDA – 169.700 lei, PPEM – 24.300 lei, PSP – 23.950 lei, PSRM – 15.464 lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...