Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Omagiu lui Ion Ungureanu

   2240

Miercuri, 2 august 2017, ora 15.00,  la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei va avea loc un eveniment de omagiere a omului de cultură Ion Ungureanu, regizor, ministru al Culturii în primul Guvern ales în mod democratic al Republicii Moldova (1990-1994).

În program: lansarea CD-ului „Cine m-a strigat?" - poeme de Grigore Vieru în lectura lui Ion Ungureanu; recital muzical susţinut de soprana Mariana Bulicanu (Opera Naţională) şi Ionel Manciu (vioară), Academia de Muzică Guildhall, Londra, acompaniază la pian Rodica Caraulan. Participă oameni de cultură, scriitori, actori, colegi şi discipoli ai lui Ion Ungureanu.

Evenimentul este organizat de Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău.

Ion Ungureanu s-a născut pe 2 august 1935. În 1960 a absolvit Şcoala Teatrală „B. Şciukin" din Moscova. A fost unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul" şi director în perioada de aur a acestei instituţii, care promova limba şi cultura naţională, actorii, dramaturgii, compozitorii şi artiştii plastici din Moldova. Acuzat de „naţionalism", este nevoit să părăsească Chişinăul şi pleacă la Moscova. Revine la Chişinău în anii renaşterii naţionale, a fost deputat în primul Parlament şi cel care a citit Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, pe 27 august în 1991, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Ca ministru al Culturii, în perioada 1990-1994, Ion Ungureanu a contribuit la deşteptarea conştiinţei naţionale, a repus statuia domnitorului Ştefan cel Mare la locul iniţial, a instalat monumentul Lupoaicei din faţa Muzeului Naţional de Istorie, a redenumit Teatrul Naţional în „Mihai Eminescu", a contribuit la deschiderea Teatrului „Eugen Ionesco", a Teatrului poetic „A. Mateevici", a Liceului „Ciprian Porumbescu", la completarea Aleii Clasicilor etc.

Ion Ungureanu s-a stins din viaţă pe 28 ianuarie 2017.