Dosarul lui Chiril Lucinschi a fost trimis în judecată. Ce riscă fostul liberal-democrat

Lucinschi

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat PLDM, Chiril Lucinschi, reţinut acum două luni în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank.

Potrivit probelor, Chiril Lucinschi, fiind gestionarul şi beneficiarul companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, împreună cu trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

În anii 2012 – 2014, mai multe companii offshore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein, 440.000 de dolari. S-a constatat că banii provin din creditele neperformante sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

De asemenea, în 2013, compania Toast Delux SRL ar fi obţinut de la Unibank un alt credit, fără gaj, în valoare de 5.000.000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401.650 de dolari au ajuns pe conturile Rouseau Alliance LP, care a transferat aceşti bani către Banca de Economii, cu scopul cesionării creditelor neperformante.

Procurorii susţin că informaţiile acumulate indică asupra bănuielii că fostul deputat, împreună cu trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare.

Totodată, Chiril Lucinschi este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al societăţilor comerciale Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, care ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea banilor transferaţi pe conturile acestora, care au fost folosiţi în scopuri personale pentru achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente