Absolvenții de la medicină înaintează demersuri către Președinție și Guvern: „Nici Ministerul Sănătății nu și-a respectat obligațiile”

DSC_5038-800×450
Foto: usmf.md

Nemulțumirile absolvenților de la Medicină cu referire la faptul că Ministerul Sănătății i-ar fi acționat în judecată pe motiv că nu s-au angajat în spitalele în care au fost repartizați continuă. Mai mulți studenți au înaintat câte un demers Președinției și Guvernului, în care cer rezolvarea conflictului iscat între absolvenți și Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății Republicii Moldova, în primăvara anului 2017 a hotărât să trimită 103 cereri de chemare în judecată, în care sunt vizați absolvenții ÎP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care nu s-au angajat în câmpul muncii conform îndreptărilor oferite de minister. Motivele din cauza cărora au pornit aceste dosare își au originea în contractul de studii semnat între studenți, pe de o parte, și ÎP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, și Ministerul Sănătății Republicii Moldova, pe de altă parte.

Contractul prevede în mod expres obligativitatea tânărului specialist de a se angaja, după absolvire, conform direcționărilor oferite de Ministerul Sănătății Republicii Moldova și de a activa în locațiile respective pentru o perioadă de minim trei ani de zile.

Ministerul Sănătății, după părerea grupului de studenți, nu și-a respectat obligațiile: „Vrem să menționăm că există cazuri în care nu s-a luat în considerație domiciliul permanent. Mai mult ca atât, la momentul acționării în judecată, contractul este expirat, ceea ce pune sub semne de întrebare obligația tânărului specialist de a respecta prevederile contractului”, spun tinerii. Potrivit acestora, una din clauzele contractului prevede că acesta „se reziliază în cazul reorganizării, reprofilării, lichidării întreprinderii, instituției sau organizației, reducerii statelor, lipsei volumului de lucru”.

Amintim că în urma reformei Guvernului, Ministerul Sănătății a fost reorganizat în Ministerul Sănătății și Protecției Sociale.

În perioada mai – iulie 2017, a fost înaintată o serie de acțiuni în instanțele judecătorești către absolvenții studiilor de rezidențiat, promoția anului 2016, care nu s–au angajat în instituțiile medico–sanitare publice conform repartizării Ministerului Sănătății.

Momentan, au fost depuse în total 103 cereri de chemare în judecată, în instanțele judecătorești de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care nu și-au onorat obligațiile de a activa conform repartizărilor Ministerului Sănătății și pentru care au fost alocate din bugetul de stat sume considerabile pentru instruirea gratuită a acestora.

Potrivit unui document făcut public de un absolvent, suma solicitată de Ministerul Educației se estimează la 235.000 de lei.

Studenții cer implicarea tuturor instituțiilor statului responsabile, motiv pentru care au înaintat următoarele demersuri:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente