„S-a conturat un tandem pe cât de ridicol, pe atât de ruşinos: Plahotniuc-Dodon. Cei doi au clar un parteneriat strategic. În acest joc politic murdar, Igor Dodon a devenit salvatorul lui Plahotniuc. La fundamentele politicii moldoveneşti stă binonul Plahotniuc-Dodon. Ideea principală este distrugerea sau reducerea la tăcere a opoziţiei pentru păstrarea regimului actual. De aceea, oponenţii vor fi lipsiţi de şansa de a câştiga, odată fiind instaurat un regim antidemocratic", a declarat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Potrivit lui Deliu, fracţiunea PLDM a înaintat mai multe iniţiative care ar fi putut deconspira ilegalităţi masive comise de către cei de la guvernare, însă acestea se prăfuiesc prin sertare, deoarece nu au ajuns nici în comisii şi nici nu au fost discutate în şedinţele de plen.

„Printre ele este cererea PLDM de a examina raportul cu privire la traficul de anabolizante prin intermediul Poştei Moldovei. Credem că este un subiect extrem de incomod pentru guvernare”, a spus Tudor Deliu.

De asemenea, majoritatea parlamentară a respins cererea de audiere a raportului procurorului general, dar şi a activităţii Guvernului.

La rândul său, deputatul Iurie Ţap a adus critici dure mai multor reforme iniţiate de guvernare. În opinia sa, reforma guvernului a fost doar o optimizare aritmetică, în cadrul celor nouă ministere fiind păstraţi doar miniştrii democraţi. La fel, reforma administraţiei publice locale este una incoerentă. Guvernarea s-a preocupat de crearea mecanismului pentru viitoarele alegeri, nu şi de implementarea reformelor, au spun liberal-democraţii. 

„Parlamentul nu-şi onorează datoria de reprezentare a intereselor cetăţenilor. Majoritatea parlamentară este nelegitimă şi nereprezentativă. Guvernarea sfidează Constituţia. Se încalcă grav democraţia, principiile statului de drept. Vom continua să informăm cetăţenii despre aceste grave derapaje, vom susţine şi iniţia proteste în toamnă, iar dacă va fi nevoie, va chema cetăţenii, inclusiv, la nesupunere civică, pentru că este grav afectat viitorul Republicii Moldova”, a declarat Iurie Ţap.