Jeanne Moreau, o actriţă cu o frumuseţe senzuală şi o inimitabilă voce cu accente grave, care i-a fascinat pe unii dintre cei mai mari regizori de film din Franţa pe parcursul unei cariere de 65 de ani, a fost descoperită decedată în reşedinţa ei din Paris, a precizat pentru AFP Jeanne d'Hauteserre, primarul celui de-al optulea arondisment din capitala franceză, confirmând astfel o informaţie publicată în revista Closer.

Potrivit mai multor surse, Jeanne Moreau a fost găsită decedată luni dimineaţă de o femeie care făcea menajul în locuinţa artistei.

Născută pe 23 ianuarie 1928 la Paris, Jeanne Moreau, al cărei tată era proprietarul unui restaurant, iar mama, britanică, era dansatoare, a jucat în peste 130 de filme şi a devenit celebră cu rolul interpretat în filmul "Jules et Jim", regizat de Francois Truffaut.

Jeanne Moreau, o actriţă care a fascinat o serie de regizori celebri, precum Orson Welles ("Une histoire immortelle"), Luis Bunuel ("Journal d'une femme de chambre"), Michelangelo Antonioni ("La Notte") şi Joseph Losey ("Eva"), a primit în 1992 premiul Cesar pentru cea mai bună actriţă graţie interpretării sale din filmul "La vieille qui marchait dans la mer".

Laureată a premiului de interpretare feminină la Cannes, în 1960, pentru pelicula "Moderato Cantabile", regizat de Peter Brook, Jeanne Moreau a fost singura actriţă din lume care a prezidat de două ori juriul Festivalului de la Cannes (în 1975 şi 1995). A fost, de asemenea, de mai multe ori prezentatoarea principală a ceremoniilor oficiale organizate pe Croazetă.

De-a lungul anilor, a fost premiată de majoritatea festivalurilor şi asociaţiilor cinematografice europene. În 1967 a câştigat premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă străină graţie interpretării din filmul "Viva Maria!". A primit principalul trofeu — Academy Fellowship — atribuit de organizatorii galei BAFTA în anul 1996. A primit un Urs de Aur onorific la Festivalul de la Berlin din 2000, un trofeu Palme d'Or onorific la Cannes în 2003 şi un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene (EFA) în 1997.