Plan terorist pentru distrugerea unui avion în zbor în Australia: Presa evocă diferite scenarii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cei patru suspecți reținuți la sfârșitul săptămânii trecute în Australia pentru că ar fi plănuit un atentat ce viza distrugerea unui avion în zbor aveau de gând să utilizeze gaze toxice sau o bombă ascunsă într-o mașină de tocat carne, relatează presa australiană luni, potrivit AFP.

Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat că acest plan de atentat se afla într-un stadiu „avansat”, dar a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la diferitele scenarii luate în considerare și evocate de presă.

Cei patru bărbați, doi tați cu naționalitate dublă — australiană și libaneză — și cei doi fii ai lor, au fost arestați sâmbătă la Sydney.

Potrivit Sydney Daily Telegraph, ei plănuiau să plaseze o bombă artizanală în bagajele din cabina unui avion ce ar fi plecat din Sydney spre o destinație din Orientul Mijlociu. Dispozitivul exploziv urma să fie ascuns într-o mașină de tocat carne, indică același ziar.

Publicația Sydney Morning Herald evocă de asemenea același scenariu cu mașina de tocat carne.

În schimb, ziarul The Australian, citând numeroase surse, scrie că suspecții intenționau să introducă la bordul avionului un dispozitiv „netradițional”, capabil să împrăștie gaze otrăvitoare. Toate persoanele prezente ar fi fost în consecință imobilizate sau ar fi murit, conform publicației citate.

„Trebuie să respect ingritatea anchetei”, a declarat premierul Turnbull, explicând refuzul său de a se pronunța cu privire la pistele avansate de presă. „Vor fi mai multe de spus în zilele următoare”, a adăugat el, referindu-se la „motivația teroristă extremistă” a suspecților.

Măsurile de securitate au fost consolidate pe aeroporturile australiene.

Australia și-a ridicat nivelul de alertă teroristă în septembrie 2014, de teama unor atentate inspirate de grupări jihadiste precum Statul Islamic.

De atunci, 12 atacuri au fost dejucate și 70 de persoane au fost inculpate. Autoritățile nu au reușit totuși să prevină alte atacuri, între care o luare de ostatici într-o cafenea din Sydney, în cursul căreia doi ostatici și autorul au fost uciși.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...