44 de întreprinderi vor obține finanțare în cadrul programului PARE 1+1. 68 % sunt afaceri în agricultură

Business development – Hands holding seedling in a group
Foto: socialplatform.org

Comitetul de Supraveghere a Programului Pare 1+1 a aprobat finanțarea nerambursabilă pentru 44 de întreprinderi. Proiectele investiționale în sumă totală de peste 8,42 milioane de lei vor contribui la atragerea în economie a 24,34 milioane de lei. Potrivit estimărilor, urmează să fie deschise 131 noi locuri de muncă, informează serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 68 la sută sunt demarate în agricultură și orientate spre cultivarea cerealelor și viței-de-vie, creșterea legumelor în spații protejate și creșterea animalelor, apicultură, dar și domenii inovative precum: crescătorie de câini de rasă, mini fermă de struți și ferme de chinchila etc. 10 întreprinderi care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele patru în industria prelucrătoare, în special producerea mobilei și echipamentelor pentru vehicule, fabricarea produselor textile etc.

Analizele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) mai indică că 57 la sută din întreprinderile beneficiare de finanțare nerambursabilă sunt în faza extinderii afacerii, iar 43% în faza de lansare. Din totalul cererilor recepționate, 23 de afaceri sunt create de lucrătorii migranți, care s-au întors de peste hotare, 21 fiind constituite de rudele de gradul unu ale migranților.

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe.

Datele ODIMM indică că cei 44 de solicitanți investesc remitențele provenite din munca desfășurată în 15 state: Italia – 13, Rusia – 12, Germania – 3, SUA  – 3, Spania – 2, Marea Britanie – 2 și câte un solicitant din Australia, Israel,  Franța, Malta, Noua Zeelandă, România, Portugalia, Suedia și Thailanda. După locul amplasării întreprinderile sunt localizate în 21 de raioane ale republicii – șase fiind înregistrate în municipiul Chișinău, iar 38 de întreprinderi în mediul rural.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente