Misterele celei mai vechi limbi europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un mister pe care lingviștii se străudiesc să îl dezlege: limba euskara, vorbită în comunitățile autonome din Navara, în nordul Spaniei, în Țara Bascilor și în sud-vestul Franței.

Limba euskara nu are o relație cunoscută cu vreo altă limbă națională, ci este un derivat lingvistic legat de dialectul bascilor.

„Nimeni nu poate spune de unde provine limba”, spune Pello Salaburu, profesor și director al Institutului de Limbă Bască din Bilbao, citat de BBC. „Cercetătorii au studiat această problemă acum mulți ani, dar nu există concluzii clare”, a adăugat Salaburu.

Euskara este un motiv de mândrie în rândul bascilor și este vorbită de 35% din populația comunității autonome basce din Spania. În secolul XX, dictatura lui Francisco Franco a interzis utilizarea limbii, din 1939 și până în 1975. Euskara se preda, în anii 1960-1970, doar în cadrul unor „cursuri secrete” care se țineau în subsolul unor biserici din Bilbao, își amintește din anii copilăriei Karmele Errekatxo. „Limba este identiatea unui loc”, susține Karmele, în prezent profesoară în Bilbao. „Dacă muți limba dintr-un loc, ea moare. Dictatura știa asta și voia ca euskara să dispară”.

Mai mult, persoanele care vorbeau euskara în timpul dictaturii lui Franco erau raportate de către informatori la poliție. „Din cauza fricii, multe familiei care vorbeau euskara își pierdeau limba. Limba nu s-a transmit peste generații, ci s-a oprit brusc”, explică profesoara Karmele Errekatxo.

Însă euskara a reușit să supraviețuiască terorii din epoca lui Franco, chiar dacă ecourile ei, în vorbirea fluentă, mai pot fi găsite rar, doar în unele zone rurale. În 1975, când dictatorul era pe patul morții, limba bască s-a impus mentalitar ca un simbol al opoziției în fața tiraniei generalului Franco, ceea ce i-a determinat pe mulți oameni să studieze cu nesaț euskara, crede Errekatxo.

Recent, speologii au descoperit o peșteră preistorică în Errenteria, un oraș din provincia Guipuzcoa, Țara Bascilor, cu pereții plini de desene care ar data din urmă cu aproape 14.000 de ani. „Nu știm care era vorbită în peșteri, firește”, spune Pello Salaburu, ”dar, în absența unor date care să dovedească contrariul, putem presupune că acel protolimbaj este legat, într-un anumit sens, de actuala limbă bască” și, prin urmare, de euskara.

Euskara s-a articulat de-a lungul timpului pe contactul bascilor cu natura, care a inspirat o vastă colecție de cuvinte pentru a descrie cromatica văilor, piscurile feerice ori coastele albastre. Limba conține un vocabular extrem de variat pentru peisaje, animale, vânt și mare. De pildă, există aproximativ 100 de modalități de a pronunțara cuvântul fluture.

Pentru a păstra vie limba euskara, adminsitrația din Țara Bascilor a lansat recent o campanie de încurajare a bascilor să învețe euskara. Printre instrumentele de infrastructură puse la punct, se numără și o platformă unde vorbitorii de euskara pot preda online limba doritorilor. De asemenea, elevii din regiune pot opta pentru limba în care doresc să învețe: spaniolă, euskara sau ambele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...