Peste opt milioane de cetăţeni au votat, duminică, în cadrul alegerilor pentru Adunarea Constituantă din Venezuela, considerată de către UE şi Statele Unite un risc pentru procesul constituţional, a anunţat luni Consiliul electoral naţional, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Tibisay Lucena, preşedintele Consiliului electoral, a precizat că la vot au fost prezenţi 8.089.320 de cetăţeni. Cifrele sunt aproape de două ori mai mari decât estimările oponenţilor politici şi ale experţilor independenţi.

Numărătoarea voturilor a fost întâmpinată cu furie de către membrii opoziţiei, care au crezut că între două şi trei milioane de oameni au votat. O analiză independentă anunţase că doar 3,6 milioane de venezueleni au votat.

Opoziţia refuză să recunoască rezultatele alegerilor şi a anunţat noi proteste pentru luni. În schimb, preşedintele Nicolae Maduro a anunţat "cel mai important vot din istorie pentru revoluţie".

Noua Adunare Constituantă din Venezuela, formată din 545 de membri, ar avea puterea de a rescrie Constituţia şi de a trece peste deciziile luate de Adunarea Naţională, executivul unicameral care este controlat de opoziţie.

Sâmbătă noaptea, un candidat a fost ucis în locuinţa sa în sud-estul ţării, înainte de deschiderea urnelor.

La Cumana, în statul Sucre din nord-estul Venezuelei, a fost doborât cu un glonţ, în zorii zilei de duminică, Ricardo Campos, lider al opoziţiei în vârstă de 30 de ani, au mai informat procurorii.

Cel puţin trei persoane au fost ucise în Tachira, între care doi adolescenţi şi un soldat.

În capitala Caracas, mai mulţi poliţişti au fost răniţi de o explozie, duminică, în timpul unui protest antiguvernamental.

Opoziţia venezueleană a cerut boicotarea scrutinului şi a refuzat să desemneze candidaţi pentru Adunarea Constituantă, pe care o consideră o modalitate de consolidare a puterii preşedintelui Nicolas Maduro.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului. Protestele împotriva regimului socialist din Venezuela şi contramanifestaţiile s-au soldat, din aprilie şi până în prezent cu 115 morţi.

Statele Unite au anunţat că iau în considerare noi sancţiuni împotriva Venezuelei, care vizează în principal industria petrolieră. SUA au sancţionat deja 13 membri ai guvernului Maduro.

După anunţarea prezenţei la urne, Departamentul de Stat american a anunţat că va lua măsuri rapide împotriva "arhitecţilor autoritarismului", iar ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, consideră că au fost "alegeri false" care reprezintă "un pas către dictatură".

"Noua adunare va concentra aproape toată puterea în mâinile preşedintelui socialist Nicolas Maduro şi a susţinătorilor săi, subminând dreptul poporului venezuelean la autodeterminare", a anunţat Departamentul de Stat al SUA.

Legitimitatea alegerilor a fost respinsă şi de ţări precum Spania, Canada şi Columbia.Citeşte şi: Vladimir Putin anunţă reducerea personalului reprezentanţelor diplomatice SUA cu 755 de persoane | "Am aşteptat mult timp schimbări pozitive în atitudinea SUA faţă de Rusia"