"Am spus foarte clar că restabilirea controlului asupra frontierelor a fost unul dintre elementele pe care le-am vrut prin referendum; libertatea de circulaţie nereglementată mi s-ar părea incompatibilă cu acea decizie", a declarat Liam Fox, citat de publicaţiile Sunday Times şi Financial Times.

Liam Fox a respins astfel ideea că în Cabinetul Theresa May ar exista un consens privind prelungirea cu trei ani a libertăţii de circulaţie după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în cadrul unui acord tranzitoriu.

"Dacă au existat discuţii pe această temă, eu nu am participat la ele. Nu am fost implicat în nicio discuţie pe acest subiect, nu mi-am dat acordul în niciun fel", a explicat Liam Fox.

În urmă cu câteva zile, ministrul britanic al Finanţelor, Philip Hammond, declara că există un "consens larg" în Guvernul Theresa May privind un acord tranzitoriu post-Brexit, până la trei ani.

"Acest lucru ar însemna menţinerea în vigoare a multor aranjamente în mod foarte similar cu valabilitatea dinaintea ieşirii din Uniunea Europeană", inclusiv continuarea liberei circulaţii, explica Philip Hammond.

Guvernul Theresa May speră să menţină accesul la piaţa Uniunii Europene după producerea Brexit, în martie 2019. Liderii UE au condiţionat acest lucru de contribuţiile britanice la bugetul european şi de respectarea principiului libertăţii circulaţiei persoanelor, bunurilor, capitalului şi serviciilor.

Marea Britanie a decis printr-o majoritate limitată, în referendumul din iunie 2016, ieşirea din Uniunea Europeană.