Dodon şi Rogozin se vor întâlni la Teheran, pe 4 august. Şeful statului pleacă din ţară pentru zece zile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon anunţă că pleacă pentru zece zile din ţară. Astfel, de pe data de 1 până pe data de 4 şeful statului se va afla pe Sfântul Munte Athos, iar de pe data de 5 până pe 8 va efectuea o vizită în Iran pentru a participa la ceremonia de inaugurare a președintelui reales, Hassan Rouhani. Acolo se planifică să aibă loc şi întrevederea ratată acum câteva zile cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.

„La Teheran voi avea diferite întrevederi bilaterale cu înalți oficiali din diferite state ale lumii”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, fără a preciza cu cine anume se va vedea. Anterior acesta anunţase că planifică să aibă o discuţie la Teheran cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini.

De altă parte, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat pentru presa rusească că planifică să se întâlnească cu Igor Dodon pe data de 4 august, la Teheran, la inaugurarea preşedintelui iranian. „Desigur, va fi o discuţie serioasă, avem nevoie de garanţii clare care vor putea asigura un dialog normal”, a spus Rogozin pentru Rossia-24.

La fel, Rogozin a anunţat şi despre faptul că are planificată o întrevedere cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, peste o săptămână. Potrivit vicepremierului rus, este importantă reluarea dialogului între autorităţile Moldovei şi cele nerecunoscute din stânga Nistrului, aceasta fiind „principala sarcină a Rusiei în regiune”, iar acest lucru trebuie făcut „în interesele oamenilor simpli”.

În context, Rogozin a amintit că în Transnistria locuiesc 500 de mii de oameni, dintre care 200 de mii sunt cetăţeni ai Rusiei. „Folosindu-mă de ocazie, vreau să spun, că dacă va cădea cel puţin un fir de păr din caul unui cetăţean al Rusiei, răspunsul va fi foarte dur”, a avertizat vicepremierul rus.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...