UE a lansat procedura infringement vizând Polonia, din cauza reformei sistemului judiciar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană a lansat sâmbătă o procedură de infringement împotriva Poloniei după publicarea unei noi legi care, în opinia Bruxellesului, subminează independența tribunalelor de drept comun din această țară, relatează AFP.

„Comisia Europeana a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, printr-o scrisoare de confirmare oficială, în urma publicării în Monitorul Oficial polonez a Legii privind organizarea instanțelor de drept comun vineri, 28 iulie”, menționează aceasta într-un comunicat.

Executivul european a dat ca termen o lună Poloniei pentru a răspunde acestei proceduri care poate să ducă la sancțiuni financiare.

Comisia Europeană a lansat avertismente încă de săptămâna trecută, solicitând suspendarea reformelor controversate ale guvernului conservator polonez, reforme contestate prin manifestații de amploare.

Luni, președintele Andrzej Duda, provenit din cadrul partidului de guvernământ, s-a opus prin veto la două legi acuzate că amenință independența justiției, dar veto-ul său nu a vizat noua Lege privind organizarea jurisdicțiilor de drept comun, care a intrat în vigoare vineri.

Potrivit Bruxellesului, această reformă a tribunalelor de drept comun conține măsuri discriminatorii, cu vârste diferite de pensionare pentru bărbați și femei cu funcții de judecător. Comisia își exprimă regretul, de asemenea, față de o măsură care acordă ministrului justiției puterea de a prelungi mandatul judecătorilor ajunși la vârsta pensionării.

Bruxellesul își înăsprise tonul miercuri, declarându-se „pregătit să declanșeze imediat” procedura articolului 7 din Tratatul UE, care poate duce la suspendarea dreptului de vot în cadrul UE ale unei țări membre. Varșovia denunțase la rândul său un „șantaj”.

Acest articol, încă neutilizat vreodată, este descris adesea drept „arma nucleară” aflată în panoplia măsurilor pe care UE le poate lua împotriva unuia dintre membrii săi. În termenii unei proceduri complexe, el poate duce la o suspendare a drepturilor de vot ale unei țări în cadrul Consiliului UE, organism care regrupează cele 28 de țări membre.

Procedura de infringement lansată sâmbătă este un demers mai obișnuit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...