02:53:32 19.04.2024
Stiri

Reacția ministrului Apărării de la București la acuzele Rusiei făcute la adresa României

Politică 29.07.2017 12:18 Vizualizări6444 Autor: Ziarul National
Reacția ministrului Apărării de la București la acuzele Rusiei făcute la adresa României Cotidianul


Ministrul român al Apărării consideră „nepotrivită” reacţia lui Dimitri Rogozin, după incidentul de vineri, când avionul în care se afla vicepremierul rus nu a primit acces în spaţiul aerian românesc.

Însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, a fost convocat pentru explicaţii de Ministerul rus de Externe, iar vicepremierul rus a postat un mesaj pe Twitter în care ameninţă România că „va plăti” pentru gestul său. Şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acuzat Bucureştiul şi Occidentul că vor război. România, prin vocea ministrului apărării, face apel la calm, scrie digi24.ro.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, voia să ajungă la Chişinău şi mai apoi în Transnistria. De la Moscova oficialul rus s-a îmbarcat într-o aeronavă de linie care a ocolit Ucraina, unde avioanele ruseşti au interdicţie de survol. A trecut apoi prin Polonia, Slovacia şi Ungaria. În momentul în care se pregătea să intre în spaţiul aerian al României, controlorii de trafic de la Bucureşti au luat legătura cu echipajul avionului, pentru a confirma dacă la bord se află vicepremierul rus. Cum răspunsul a fost pozitiv, autorităţile române au luat decizia de a interzice survolarea teritoriului ţării de către aeronava rusă.

Vicepremierul rus are interdicţie de zbor, în spaţiul Uniunii Europene. Sancţiunea a fost impusă, după anexarea Crimeei de către Rusia şi implicarea Moscovei, în conflictul armat din Donbas, estul Ucrainei.

Decizia autorităţilor române l-a înfuriat pe Dimitri Rogozin, care a trecut la ameninţări. „Autoritățile României i-au supus pericolului pe pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor!”, a scris Dmitri Rogozin pe Twitter.

Întrebat cum califică această reacție gravă a oficialului rus, Adrian Țuțuianu a declarat: „Absolut nepotrivită, ca să nu folosesc alte cuvinte”.

Ministrul ApărăriiNnaționale a comentat și declarațiile ambasadorului rus în România, Valeri Kuzmin, făcute într-un interviu acordat unui post de televiziune. Valeri Kuzmin a repetat că baza de la Deveselu reprezintă pentru Rusia „un risc potenţial” pe care Moscova nu îl poate ignora.

„Sigur că de aici putem trage cele mai multe concluzii, vorbeam de Rusia, că promovează un anume tip de politică în zona Mării Negre", a spus Adrian Țuțuianu.

Ministrul a precizat că MAE poate da un răspuns potrivit în această chestiune, iar el poate vorbi din perspectiva ideii de apărare națională.

„Am să vă spun și astăzi ce am spus și la întâlnirile noastre precedente — situația de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancul estic al Alianței, să facem achizițiile potrivite pentru înzestrarea armatei române", a explicat ministrul Apărării.

Întrebat dacă sunt motive de teamă sau pur și simplu sunt vorbe ale oficialului rus, Adrian Țuțuianu a spus: „Eu nu aș intra într-un asemenea tip de retorică, eu cred că noi trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică și, în același timp, să facem ceea ce este necesar pentru a avea cât mai multă securitate și a putea și descuraja anumite acțiuni ostile. Și când am discutat de rachetele Patriot am spus foarte bine că ele reprezintă și un element care consolidează securitatea națională a României, dar și un element de descurajare a unor posibile acțiuni agresive. Eu nu cred că trebuie să facem din asta o discuție, am greși să încercăm noi prin tot felul de declarații să escaladăm declarațiile date de alții. Cred că este înțelept să ne vedem de treburile noastre și să ne vedem de programul nostru".


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md