Eurodeputat despre interzicerea lui Rogozin: Nu se pot sărbători alternative

”Domnul Rogozin nu trebuie să uite că integritatea Republicii Moldova este importantă și că nu se pot sărbători alternative. În consecință, felicitările și dansul la Moscova, nu în Moldova”. Astfel a comentat președintele Comitetului de cooperare Moldova-UE, eurodeputatul Andi Cristea decizia României, care a interzis accesul în spațiul său aerian a aeronavei cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin la bord.

Cristea a declarat pentru DS News că fiecare țară își are simpatiile sale. ”Moldova are o guvernare proeuropeană, care face o opțiune corectă, în ciuda Președintelui său prorus. La fel procedează corect, ca partener, și România”.

Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chișinău cu un avion comercial al companiei S7, dar aeronava nu a primit aprobarea de a traversa spațiul aerian al României. A urmat reacția lui Rogozin, care a amenințat deschis România. „Autoritățile române au pus în pericol viețile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Așteptaţi-vă la o ripostă, ticăloșilor!”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Cu o zi mai devreme, au primit interdicție de intrare în Republica Moldova mai mulți artiști, dar și un deputat rus, care intenționau să ajungă la Tiraspol, la manifestațiile prilejuite de aniversarea a 25-a de la instituirea misiunii de menținere a păcii la Nistru. Asta chiar dacă diplomația de la Chișinău a îndemnat Rusia în repetate rânduri să se abțină de la acțiuni unilaterale, care pot afecta relațiile bilaterale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.