04:06:41 20.04.2024
Stiri

De ce Poroșenko i-a RETRAS cetățenia lui Saakașvili

Știri 29.07.2017 11:30 Vizualizări1969 Autor: Ziarul National
De ce Poroșenko i-a RETRAS cetățenia lui Saakașvili Ukrainian News


Fostul guvernator al regiunii Odesa și ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, a fost lipsit zilele trecute de cetățenia ucraineană, potrivit decretului semnat de președintele țării, Petro Poroșenko.

Sursa primară a fost un post în rețeaua socială a lui Stanislav Recinski, fost secretar de presă al SBU și fost consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei. El a scris primul despre zvonurile ca Saakașvili a fost lipsit de cetatenie: „Nu este „cușer”, indiferent ce atitudine am avea față de Saakașvili. În Ucraina, cetățenia pare un fel de privilegiu oferit de stăpân – vreau îți dau, vreau o iau. Acest lucru cu siguranță că nu este un semn de curaj”.

Canalul TSN susține că motivul oficial al retragerii cetățeniei lui Saakașvili a fost oferirea de date false în formularul cererii, depus de fostul președinte georgian. El a declarat în chestionar că nu este implicat în dosare penale, deși, în Georgia, pe numele său a fost emis mandat de arestare.

Saakașvili a comentat privarea sa de cetățenie spunând că este contrară dreptului internațional și a legilor din Ucraina.

Încă din noiembrie 2016 el a avertizat că legislația ucraineană nu permite retragerea cetățeniei dacă persoana în cauza nu are altă cetățenie.

În 2015, Poroșenko a acordat cetățenie ucraineană lui Saakașvili, după care l-a numit șef al regiunii Odesa. În decembrie 2015, prin decret al Președintelui Georgiei Ghiorghi Margvelașvili, lui Saakașvili i-a fost retrasă cetățenia georgiană.

În noiembrie 2016, Saakașvili a demisionat din funcția de guvernator, spunând că autoritățile ucrainene nu doresc să lupte împotriva corupției.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md