Judecătoarea spune că este victima unei răfuieli politice şi că nu există independenţă în sistem.

Domnica Manole, care a fost şi vicepreşedintă a Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, se arată surprinsă de hotărârea şefului statului, mai ales că i-a expediat o notă prin care l-a informat despre abuzurile la adresa sa.

Fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău susţine în continuare că demiterea ei din sistem reprezintă o intimidare şi o pedepsire pentru atitudinea pe care o avea, mai ales că intenţiona să candideze la alegerile din toamnă pentru funcţia de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, acuzaţii respinse anterior de CSM.

Mai mult. Domnica Manole crede că prin eliberarea sa din funcţie se transmite un mesaj întregului sistem judecătoresc.

Hotărârea Consiliului a fost contestată la CSJ, iar prima şedinţă va avea loc pe 4 august. Raportor în acest caz este controversatul judecător Ion Druţă, recuzat anterior de către Domnica Manole în alte dosare. Aceasta este singura şansă prin care Manole ar putea reveni în sistem şi speră că judecătorii vor aprecia obiectiv cazul şi o vor restabili în funcţie.

Situaţia Domnicăi Manole este urmărită cu nelinişte de către experţii ONG-urilor din justiţie, mai ales că anterior 22 de organizaţii au semnat o declaraţie prin care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia CSM şi i-au solicitat şefului statului să nu semneze un decret în acest sens.

Domnica Manole are o experienţă de 26 de ani în domeniu.

La începutul lunii iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Pe marginea acestui caz, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat pentru Jurnal TV, în urma unei solicitări, că decizia Consiliului nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi pare să încalce standardele europene.

Totodată, instituţia remarcă faptul că dosarele penale deschise pe numele Domnicăi Manole şi ale altor judecători pentru hotărârile luate de ei pot avea consecinţe grave asupra independenţei sistemului judiciar. Şi Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău a declarat pentru postul nostru de televiziune că este îngrijorată de orice acţiuni împotriva judecătorilor care ar putea părea ca motivate politic sau cazuri de justiţie selectivă.