Activist civic: Rogozin a luptat cu arma în mână împotriva Republicii Moldova în războiul din 1992

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Faptul că Dmitri Rogozin este acel membru al Guvernului Federației Ruse care curează, într-un fel, relația cu Republica Moldova este umilitor pentru statul Republica Moldova, pentru că este cel mai prost candidat. De această părere este activistul civic Valeriu Pașa.

„A fost pe timpuri, acum ocupă în Guvernul Federației Ruse o cu totul altă funcție care nu are nicio treabă cu diplomația, cu relațiile externe. Și chiar dacă ar fi fost așa, domnul Rogozin a fost una dintre persoanele care ilegal a luptat cu arma în mână împotriva Republicii Moldova în războiul din 1992 de pe Nistru. Și să accepți o astfel de persoană ca partener de negocieri în discuții este, cel puțin, umilitor”, a menționat activistul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Scopul vizitei lui Dimitri Rogozin în Republica Moldova era de a participa la cea de-a 25-a aniversare de la amplasarea forțelor de menținere a păcii în zona de securitate de la Nistru.

Potrivit lui Valeriu Pașa, acesta ar fi adus un mesaj de umilință din partea Federației Ruse și personal a lui Dmitri Rogozin pentru Republica Moldova și face parte din această paradă de defilare a așa-numitei puteri și influențe a Federației Ruse.

Citește și: Dodon dezvăluie de ce Rogozin nu a venit cu un avion charter la Chișinău: „Combinaţia a fost făcută special”

Amintim că, autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian naţional, astfel acesta nu a putu ajunge astăzi la Chișinău, iar avionul în care se afla a făcut cale întoarsă.

Cel mai probabil, decizia autorităților române se bazează pe sancțiunile de circulație impuse de UE asupra unor oficiali ruși, inclusiv Rogozin. Vicepremierul rus a reacționat la scurt timp după ce aeronava în care se afla a aterizat la Minsk. El i-a numit „crtetini” pe oficialii români, amenințând Bucureștiul cu „repercusiuni”.

În condițiile în care Ucraina a interzis aeronavelor rusești să le survoleze spațiul aerian, lui Rogozin practic îi este imposibil să ajungă la Tiraspol, acolo unde urma să participe la ceremonii prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la încheierea conflictului transnistrean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...