Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rogozin vine astăzi la Chișinău.…

Rogozin vine astăzi la Chișinău. Ce face Dodon?

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va veni astăzi în R. Moldova, în pofida faptului că autoritățile de la Chișinău i-au recomandat să nu facă acest lucru. Drept replică, Rogozin a spus că vine să se întâlnească cu Igor Dodon și să participe manifestaţiile prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a R. Moldova.

Astăzi, șeful statului s-a întâlnit cu Ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova Farit Muhametşin ca să discute despre incidentul de la aeroportul Chișinău, când mai mulți artiști ruși au fost reținuți mai multe ore în aeroport. „O să ne clarificăm cu fiecare caz în parte. Consider că astfel de acțiuni sunt inadmisibile. Toți cei care bagă zâzanie în relația noasră cu Rusia va fi cândva tras la răspundere. Am discutat cu Ambasadorul și despre vizita oficială a vicepremierului Rogozin”, a anunțat șeful statului, pe o rețea de socializare.

Amintim că, miercuri, 26 iulie, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene l-a convocat pe Farit Muhametşin și „i s-a atras atenţia repetat asupra inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă, invocându-se în acest sens faptul că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse. Or, Chişinăul îşi doreşte ca aceste relaţii să fie prieteneşti, de încredere şi respect reciproc. În acelaşi context, au fost invocate şi numeroasele demersuri ale autorităţilor moldoveneşti privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru, care demult şi-a îndeplinit sarcinile, într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, având ferma convingere că aceasta va contribui la întărirea încrederii şi la crearea unei atmosfere favorabile pentru procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean”, anunțau reprezentanții MAEIE, într-un comunicat de presă.

Totodată, Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” alături de alţi reprezentanţi ai societăţii civile, au anunțat că, începând cu ora 12:00, la Aeroportul Internaţional Chişinău, vor protesta împotriva vizitei vicepremierului rus, Dmitri Rogozin.

Menționăm că, de fiecare dată, vizitele vicepremierului rus au fost însoțite de proteste și scandaluri, în special din cauza susținerii deschise a acestuia a regiunii separatiste din stânga Nistrului, dar și a criticilor dure față de tendințele R. Moldova de a se integra în Uniunea Europeană.

Vizita la Chișinău, din mai 2014, s-a încheiat cu un scandal diplomatic, după ce autoritățile ucrainene nu i-au permis avionului oficialului rus să zboare deasupra teritoriului ucrainean. Atunci Dmitri Rogozin a plecat la Moscova cu un avion de cursă. Tot atunci, autoritățile moldovene au confiscat din avionul lui Dmitri Rogozin liste cu semnături pentru independența Transnistriei, pe care acesta le-a luat de la Tiraspol.