Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   13 solicitări ale cititorilor Ziarului…

13 solicitări ale cititorilor Ziarului de Gardă către guvernare

În fiecare zi, guvernarea implică societatea în nişte discuţii false şi captivează atenţia cetăţenilor cu nişte artificii: reforma electorală votată în 4 minute, reforma Guvernului fără asigurarea transparenţei, reforma justiţiei prin limitarea accesului la informaţii, reforma procuraturii – fără vizibilitate, reforma ANI – fără funcţionalitate.

Şi presa oficială a autorităţilor democrate lansează zilnic ştiri care nu vizează direct cetăţenii: în fiecare lună se dau ştiri despre sfârşitul lumii, despre locurile umede ale protestatarilor, despre tineri care poartă nişte scutece de la o uşă politică la altă uşă politică, despre cum arată femeile în funcţie de zodie.

Toate aceste probleme ale partidului de guvernământ şi ale presei afiliate par rupte de realitate, de interesele şi necesităţile adevărate şi imediate ale oamenilor.
În cei 13 ani de ZdG am avut şi noi multe probleme şi puţine câştiguri. Dar totuşi am agonisit o avere încântătoare: un număr de cetăţeni care ne citesc, ne urmăresc reportajele, ne telefonează, ne scriu, ne solicită, şi cel mai important, au o încredere enormă în ceea ce facem şi ne comunică deseori cele mai mari secrete ale lor, dar şi cele mai mari dorinţe sau regrete.

Cu câteva zile înainte de lansarea acestui număr jubiliar al ZdG, am solicitat cunoscuţii pe reţelele de socializare, dar şi pe stradă, să ne comunice care cred ei că ar fi problemele stringente ale societăţii de care ar trebui să se ocupe guvernarea. În câteva ore, lista de sugestii s-a lungit cât o zi de vară. Le-am grupat, le-am comprimat, şi am făcut o listă de 13 chestiuni pe care cititorii ZdG ar vrea tare mult să le vadă pe agenda de acţiuni zilnice ale guvernanţilor. E adevărat, această listă nu se deosebeşte prea mult nici de lista angajamentelor Republicii Moldova din Acordul de Asociere cu UE, nici de listele de probleme menţionate de cetăţeni în multiplele sondaje de opinie.

  1. Combaterea corupţiei. Corupţia mare, nu cea cu o căldare de prune sau o cutie de cafea.
  2. Justiţie independentă. Judecători şi procurori nepătaţi.
  3. Educaţie de calitate, ordine în grădiniţe, şcoli şi universităţi.
  4. Servicii medicale bune pentru fiecare cetăţean, nu doar pentru nomenclatură.
  5. Transparenţă, cetăţenii să cunoască totul despre banii publici cheltuiţi, despre tranzacţii cu bunuri publice.
  6. Presă liberă. Unul dintre cititori propune chiar subvenţionarea presei libere în loc de subvenţionarea partidelor.
  7. Drumuri bune, sigure, practicabile.
  8. Independenţa energetică şi crearea sistemelor energetice de alternativă.
  9. Sisteme de aprovizionare cu apă, canalizare şi de prelucrare a deşeurilor.
  10. Crearea unui climat de investiţii care ar genera locuri noi de muncă şi condiţii ca oamenii să poată munci acasă şi să fie salarizaţi decent.
  11. Susţinerea afacerilor mici, încurajarea cetăţenilor să îşi dezvolte propriile posibilităţi de câştig.
  12. Identificarea celor care au furat miliardul, pedepsirea acestora şi returnarea banilor.
  13. Promovarea exporturilor şi dezvoltarea cooperării sănătoase cu Uniunea Europeană.

Deşi cititorii au contribuit la crearea acestei liste (lista a fost mult mai lungă, fiind selectate problemele numite de cei mai mulţi cetăţeni), majoritatea dintre ei şi-au exprimat şi scepticismul faţă de interesul Guvernului de a le auzi vocea. Unii au zis că actuala Guvernare nu este interesată de bunăstarea cetăţenilor de rând, alţii au zis că nu e capabilă să înţeleagă, ceilalţi – că nu e credibilă şi că singuriul lucru bun pe care l-ar putea face actuala clasă politcă ar fi să îşi dea demisia in corpore.

Noi, totuşi, facem ceea ce trebuie să facem: să comunicăm autorităţilor care sunt necesităţile cetăţenilor. După care, promitem cetăţenilor să urmărim ce vor face guvernanţii pentru a soluţiona cele 13 probleme stringente. Rămânem de gardă.