Peste 50 de artiști din Rusia, interziși în Republica Moldova; Dodon, foc şi pară, iar Rogozin cere implicarea Ambasadei ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zeci de artiști din Federația Rusă nu au fost acceptați să intre pe teritoriul Republicii Moldova, aceştia având ca destinaţie finală regiunea separatistă Transnistria, unde se vor desfășura evenimente consacrate celor 25 de ani de la încheierea conflictului transnistrean la Tiraspol. Informaţia a fost confirmată de ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

Potrivit ministrului, mai mulţi artişti ruşi au primit interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Totuşi, Jizdan nu a putut confirma dacă deputatul rus Pavel Şperov, din Partidul condus de Vladimir Jirinovski, a fost deportat din Republica Moldova.

„Pentru 10 artiști nu s-a permis intrarea. Altfel spus este vorba de peste 50 de artiști care urmau să vină în Republica Moldova. Li s-a comunicat că nu se va accepta intrarea lor pe teritoriul republicii noastre”, a declarat Jizdan în cadrul unei emisiuni de la TV21.

Printre interpreții care au făcut cale întoarsă se numără Dmitri Dunaev, Liaisan Mingazova, Lidia Muzaleva, Irina Maslova. Aceștia susţin că au sosit într-o misiune de caritate în regiunea transnistriană, iar când au ieșit din avion au fost escortați cu o mașină și duși la serviciul de securitate al Aeroportului Chișinău. „Am vrut să cântăm pentru oameni, dar nu am fost lăsați. De ce Rusia îi primește cu căldură pe artiștii din Moldova?”, au scris interpreții ruși pe Facebook.

Citeşte şi: Un deputat al Dumei de Stat a Rusiei, deportat de pe Aeroportul Chişinău. Alţi 10 riscă aceeași sancţiune

Președintele Igor Dodon a reacţionat dur, declarând că cei responsabili vor fi sancţionaţi. „Consider că aceste acțiuni sunt o altă provocare care vizează perturbarea eforturile de restabilire relațiilor moldo-ruse, care continuă să se dezvolte cu succes. Cu sinceritate cer scuze tuturor oaspeților țării noastre. Mâine vom analiza situaţia. Autorii incidentului vor fi sancţionaţi”, a scris Dodon pe o reţea de socializare.

Se pare că în rezolvarea problemei s-a  implicat şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care ar urma să ajungă astăzi la Chişinău, la invitația lui Dodon. „Dmitri Rogozin a solicitat Ambasadei ruse la Chişinău să se implice în soluţionarea problemei şi apărarea drepturilor cetăţenilor ruşi”, se arată într-un mesaj distribuit de vicepremierul rus.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...