Un deputat și mai mulți artiști ruşi nu au fost lăsați să intre în Moldova. Rogozin cere explicaţii, iar Dodon îşi cere scuze

Un deputat rus și mai mulți artiști din Federația Rusă au fost opriţi joi, pe Aeroportul Chişinău, să intre în Republica Moldova. Aceştia urmau să plece la Tiraspol, pentru a participa la manifestaţiile prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la operațiunea de pacificare de pe Nistru.

Intrarea acestora pe teritoriul ţării a fost interzisă pentru că nu au întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat şi nu îşi puteau justifica scopul vizitei.

Este vorba despre Pavel Şperov, deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de Vladimir Jirinovski şi de interpreții Dmitri Dunaev, Liaisan Mingazova, Lidia Muzaleva, Irina Maslova.

Situaţia a atras critici vehemente din partea vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, care a cerut Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, să intervină în situația creată.

O grămadă de scandalagii. Cum să-i numești altfel? De cine s-au speriat? De artiști! Aceasta este, de fapt, ceea ce amenință integrare europeană! O istorie foarte urâtă și rușinoasă”, a scris Rogozin pe pagina sa de Facebook.

Imediat după aceasta şi preşedintele Igor Dodon a condamnat reținerea cetățenilor ruși pe Aeroportul din Chișinău.

Calific aceste acțiuni ca o nouă provocare orientată spre perturbarea procesului de restabilire a relațiilor moldo-ruse, care se dezvoltă cu succes. Îmi cer scuze față de oaspeții țării noastre, care au fost supuși unor asemenea acțiuni. Mâine, ne vom ocupa de fiecare caz individual. Cei vinovați de acte de samavolnicie vor fi pedepsiți”, a scris Igor Dodon pe contul său oficial de Facebook.

Reamintim că acum două zile ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin a fost convocat la Ministerul de Externe unde i s-a atras atenţia repetat asupra inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă.

În acest sens a fost invocat faptul că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse. .

Au fost invocate şi numeroasele demersuri ale autorităţilor moldoveneşti privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru, care demult şi-a îndeplinit sarcinile, într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.