Economia Rusiei a crescut cu peste 5% în primele mandate ale preşedintelui Putin, însă în ultimii doi ani a intrat în recesiune, iar estimările pentru anul în curs indică o creştere economică de puţin peste 1% din PIB.

"În forma curentă, înăsprirea sancţiunilor aflată în discuţie nu ar afecta serios economia rusă, nu sunt schimbări serioase faţă de versiunea existentă. Însă speranţa că sancţiunile vor fi anulate în anii următori s-a stins", a afirmat Kudrin.

Oficialul rus a adăugat că sancţiunile occidentale în configuraţia actuală reduc PIB-ul Rusiei cu aproximativ 0.5%.

Kudrin a făcut un apel pentru iniţierea unui program major de reformă structurală după alegerile prezidenţiale din anul 2018.

"În următorii şase până la şapte ani nu vom observa declinul în domenii precum productivitatea sau dezvoltarea tehnologică. Însă până la final vom observa, pentru că alţii vor creşte mai rapid, însă atunci va deveni mai dificil să schimbăm ceva", a continuat Kudrin.

Recent, Camera Reprezentanţilor a votat în favoarea impunerii unor noi sancţiuni Rusiei, în plus faţă de cele adoptate ca urmare a rolului jucat de Moscova în cadrul crizei din Ucraina.

Administraţia Trump s-a opus adoptării legii privind noile sancţiuni deoarece preşedintele va trebui să obţină aprobarea Congresului înainte de a reduce orice sancţiuni impuse Moscovei.