Curtea Constituțională spune NU referendumului consultativ propus de Igor Dodon

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a respins organizarea referendumului consultativ iniţiat de președintele Igor Dodon. Potrivit Înaltei Curţi, prin semnarea decretului cu privire la convocarea unui referendum consultativ în luna septembrie, preşedintele şi-a depăşit atribuţiile.

Curtea Constituţională a stabilit că președintele nu dispune de dreptul de a modifica Constituția, iar dreptul constituțional nu îi oferă dreptul în materie de legiferare. În ceea ce priveşte introducerea studierei în şcoli a Istoriei Moldovei, CC a menţionat că aprecierea unei probleme ştiinţifice tine de mediul academic, şi nu de cel politic.

Decretul semnat de Igor Dodon prevedea că referendumul urma să se desfășoare la 24 septembrie, iar moldovenii cu drept de vot urmau să răspundă la următoarele patru întrebări.

Susțineți abrogarea Legii miliardului?
Susţineţi abrogarea Legii nr.235 din 3 octombrie 2016privind emiterea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 şi nr.101 din 1 aprilie 2015 (privind acoperirea furtului miliardului?)

Susțineți acordarea președintelui RM a drepturilor constituţionale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate?

Susțineți reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71?

Susțineți audierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”?

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.