„În toate ţările civilizate propăşirea economică şi bunăstarea cetăţenilor sunt posibile în mare parte datorită existenţei unui segment puternic dezvoltat al businessului mic şi mijlociu. Practica mondială denotă că anume acest sector al economiei generează mai multe locuri de muncă, asigură o concurenţă echilibrată, aduce mai multă eficacitate investiţiilor şi, implicit, preţuri mai mici pentru consumatori. Anume aceste elemente sunt în prezent prioritare pentru dezvoltarea social-economică a ţării”, adaugă membrii DA.

Totodată, reprezentanţii Platformei DA propun şi alte măsuri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi dezvoltarea întreprinderilor micro, mici şi mijlocii:

1. Micşorarea cu 50% a cotei impozitului pe venit în următorii cinci ani pentru întreprinderile micro, mici şi  mijlocii din sfera producerii (cu condiţia că la întreprinderile respective sunt angajaţi câte cel puţin trei salariaţi şi salariul mediu pe întreprindere nu este mai mic decât salariul mediul pe ţara).

2. Introducerea în mai multe ramuri ale economiei (agricultură, comerţ, IT etc.) a unui impozit consolidat pentru întreprinderile micro, mici şi  mijlocii , care va comasa un număr maxim de impozite şi taxe actuale.

3. Simplificarea evidenţei contabile pentru aceste întreprinderi.

4. Utilizarea parţială a rezervelor Băncii Naţionale a Moldovei şi a surselor bugetare, precum şi atragerea unui număr maxim de proiecte externe pentru finanţarea, în condiţii de facilitate, a întreprinderilor micro, mici şi mijlocii (granturi, dobânzi preferenţiale  la credite, majorarea semnificativă a Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile care nu dispun de gaj suficient). În vederea accesării finanţărilor facilitate, prioritate li se va acorda întreprinderilor din sfera producerii, tinerilor antreprenori şi femeilor antreprenoare.

5. Stabilirea urgentă în legislaţia privind achiziţiile publice a unei cote minime de 40 % pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi a unui  mecanism funcţional de implementare.

6. Alocarea surselor bugetare şi atragerea unui număr maxim de proiecte externe, în vederea creării şi dezvoltării unei reţele de centre de consultare a întreprinderilor micro, mici şi mijlocii,  precum şi înfiinţării mai multor incubatoare de afaceri cu infrastructură de suport, destinate acestor întreprinderi, precum şi a clusterelor (concentrări geografice a mai multor companii cu activităţi interconectate gen producători, furnizori, institute de cercetare etc., în scopul creşterii productivităţii şi competitivităţii firmelor implicate).

7. Menţinerea pentru următorii cinci ani a sistemului actual de activitate comercială a persoanelor fizice în baza patentei de întreprinzător.