Igor Dodon vrea să ştie unde sunt 40 miliarde de lei

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că va veni în Parlament cu o solicitare de organizare a unor audieri, în care Guvernul să prezinte informaţii detaliate privind asistenţa financiară pe care a primit-o Republica Moldova cu începere din anul 2009 şi până în prezent şi pentru ce proiecte au fost cheltuiţi aceşti bani.

Potrivit lui Dodon, este vorba despre o asistenţă de circa două miliarde de dolari, de care a beneficiat ţara noastră în această perioadă de timp.

„Eu deja am pregătit o solicitare din partea Preşedinţiei în care cerem ca toamna în Parlament să aibă loc audieri parlamentare la subiectul asistenţa financiară externă oferită cu începere din 2009 şi până în prezent. Vrem să aflăm cine a donat RM bani, câţi bani a donat şi unde s-a alocat aceşti bani”, a menţionat Igor Dodon în cadrul unei discuții cu jurnaliștii la Reședința de Stat de la Condrița.

Şeful statului şi-a argumentat solicitarea prin faptul că deşi partenerii de dezvoltare afirmă că a oferit RM circa două miliarde de dolari, cetăţenii nu au simţit beneficiul acestei asistenţe. Potrivit lui, din contul acestor resurse puteau fi reparate toate drumurile din ţară şi realizată iluminarea stradală în sate.

Toţi se laudă că au acordat RM 2-3 miliarde de dolari. Partenerii europeni afirmă că au acordat asistenţă în valoare de jumătate de miliard de dolari, cei americanii că au alocat 1,5-2 miliarde. Dar unde-s banii? Cetăţenii nu simt că în Moldova s-a făcut ceva de două miliarde de dolari. Unde-s 40 de miliarde de lei? De aceşti bani se făceau toate drumurile din ţară, iar în sate să făcea iluminarea stradală”, a spus Igor Dodon.

Şeful statului a ţinut să precizeze că va fi insista categoric la acest subiect.

Reamintim că într-un interviu apărut în aprilie în ziarul german „Die Welt”, președintele Igor Dodon a fost citat cu declarația că „între 2007 și 2015 Uniunea Europeană a susținut R. Moldova cu peste 782 de milioane de euro”, dar „cel puțin jumătate din acești bani au dispărut în găuri negre”, fiind „furați de membrii corupți ai diferitelor guvernări pretins pro-europene” din Moldova.

Ulterior, Andi Cristea, președintele comisiei de colaborare între Parlamentul European și R.Moldova, a declarat că structurile europene abilitate au verificat acuzațiile făcute în aprilie de președintele Igor Dodon că jumătate din banii acordați de Uniunea Europeană Republicii Moldova din 2007 ar fi fost furați și au ajuns la concluzia că nu sunt adevărate, că sunt „alegații”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.