Conceptul programului de stat „Prima casă” a fost aprobat de Guvern

MZL4M0QQNY
Foto: Roman Kraft

Cabinetul de miniștri a aprobat conceptul Programului de stat „Prima casă”. Documentul vine să faciliteze accesul persoanelor fizice, în special a tinerelor familii, la creditele ipotecare, prin garantarea parțială a acestora de către stat.

Prin intermediul programului vor putea fi achiziționate apartamente și case de locuit pe teritoriul Republicii Moldova care au fost finalizate și date în exploatare până la depunerea cererii. Prețul acestora trebuie să nu depășească un milion de lei. Rata inițială achitată de beneficiar este de 10% din preț, scrie IPN.

Creditul pentru „Prima casă” va fi acordat de către băncile comerciale pe un termen de maximum 25 de ani, în lei moldovenești. Rata dobânzii acestuia va fi compusă din rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele cu termenul de la 6 până la 12 luni, comunicată de Banca Națională a Moldovei, o marjă de până la 3% și un comision de garantare de 0,5% anual din soldul garanției de stat.

Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit. Garanțiile în numele statului vor fi emise de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Citiți aici o analiză a lui Adrian Baluțel referitoare la proiectul Guvernului Filip „Prima Casă”: Simplu (sau Mură-n-Gură): „Prima Casă” a Guvernului Filip, încă o speranță falsă sau un proiect real?

În cadrul programului „Prima casă”, cu suportul statului, își vor putea cumpăra o locuinţă cetățenii Republicii Moldova cu vârsta de până la 45 de ani, care sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să dețină în proprietate o locuință sau să aibă credite ipotecare nestinse.

Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit. Ulterior o vor putea face cu acordul ODIMM și al băncii care a acordat creditul.

Guvernul a solicitat Ministerului Finanțelor ca în scurt timp să elaboreze pentru a fi aprobate toate actele normative necesare pentru derularea programul „Prima Casă”.

În aceeași ședință, din 26 iulie, a fost aprobată o decizie prin care angajații Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne vor beneficia de locuințe de serviciu. Acestea vor fi construite printr-un proiect de parteneriat public–privat, pe un teren proprietate publică a statului cu suprafaţa de 0,47 hectare. La momentul iniţierii procedurii de proiectare a construcţiei, aproximativ 500 de familii ale angajaților Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu dispuneau de spaţiu locativ, dintre care 80%  sunt familii nou formate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente