Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon despre petrecerea de la…

Dodon despre petrecerea de la Condrița: „Am eu o anumită experiență destul de mare ca să nu fac încălcări de acestea”

Ion Ceban și Igor Dodon

Igor Dodon confirmă că a organizat la vila prezidențială de la Condriția o petrece de familie în cinstea unuia dintre feciorii săi, dar declară că nu a încălcat în niciun fel legislația, deoarece imobilul respectiv reprezintă locuința sa pe perioada mandatului. Șeful statului dă asigurări că nu a cheltuit niciun leu din bugetul de stat pentru petrecerea la care au parcat mai multe automobile de lux. Cât despre autosesizarea Procuraturii Anticorupție în acest caz, Dodon afirmă că ar fi vorba despre o încercare de a face presiune asupra președintelui pe viitor. La subiectul respectiv, Igor Dodon a răspuns la întrebările jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă organizate la 26 iulie pe teritoriul reședinței respetive. Deși a organziat întâlnirea cu presa la Condrița și a permis filmarea pe teritoriul vilei, nu și în interior,  Igor Dodon nu a  spus nimic despre reparațiile „neoficiale” care ar avea loc acolo, despre care a scris ZdG.

„Această locațiune este o casă de serviciu, așa este specificat în lege, pot să o citesc, dacă nu știți: în exercițiul mandatului, președintele este asigurat cu locuință de serviciu în municipiul Chișinău, satul Condrița. Acesta este locul de trai al președintelui R. Moldova pe durata mandatului – unu! Doi! Chiar dacă se organizează careva evenimente de familie, nu din contul statului, pentru că statul nu a chletuit niciun leu. Acesta este un lucru care nu este cu încălcarea legislației. Trei! Da, confirm că a avut loc un eveniment de familie. Spătămâna trecută, unul dintre feciori a împlinit o vârstă frumoasă, ați văzut pe internet. Care este încălcarea legislației? Imaginați-vă dacă mergeam la un restaurant și făceam ziua de naștere! Tot voi scriați: la un restaurant de lux președintele a făcut ziua de naștere, de unde bani pentru arendă? Al cui este restaurantul? Doamne ferește să mai fi nimerit pe lângă Codru sau Nobil, în genere! Oameni buni, nu căutați încălcări acolo unde nu sunt! Credeți-mă, am eu o anumită experiență destul de mare ca să nu fac încălcări de acestea… Nu facem și nu vom face încălcări ale legislației!”, a explicat Igor Dodon.

Întrebat cât de corect este ca la 22 iulie, când a avut petrecerea cu ocazia zilei de naștere a unuia dintre fii săi, oamenii legii, plătiți din bani publici, să păzească un eveniment privat, Igor Dodon a replicat că reședința este în permanență sub supravegherea pazei de stat, indiferent dacă se află sau nu cineva acolo.

Totodată, Igor Dodon a declarat că nu exclude faptul că autosesizarea șefului PA, Viorel Morari, ar putea fi  o formă de presiune asupra președintelui, dar nu a precizat exact cine ar face o asemenea presiune.

„Câtă presiune de asta am văzut în ultimii ani, dar nu le ajută! Înțelegeți, atât timp cât președintele R. Moldova, cât politicianul Igor Dodon o să aibă susținerea cetățenilor R. Moldova, ei n-o să riște să meargă la fărădelegile la care au mers cu alții”, a declarat șeful statului, lăsând să se înțeleagă că ar fi vorba despre o influență a PDM.

ZdG a scris recent că vila prezidenţială de la Condriţa a fost renovată la doar câteva luni după ce Igor Dodon a ajuns în fotoliul de președinte al țării.

Oficial, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condriţa. Neoficial însă la complexul prezidențial situat în Codrii Moldovei au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare. Ulterior președintele Dodon a recunoscut că la vilă s-au făcut lucrări de reparație din bani privați, dar a refuzat să spună cine le-a finanțat.

Citiți și

(VIDEO) Petrecere păzită de polițiști la vila prezidențială de la Condrița. Oaspeții lui Dodon au venit cu Porsche-uri și Mercedes-uri de lux

(VIDEO, DOC) 200 de mii de lei de la Guvern pentru reparaţie de milioane la vila prezidenţială de la Condriţa