Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pe cine a numit Guvernul…

Pe cine a numit Guvernul director al Agenției Servicii Publice? Numele acestuia apare în incidentul de la „Pădurea Domnească”

Serghei Răilean

Sergiu Răilean a fost numit astăzi de către Guvern director la  Agenția Servicii Publice. Pentru această funcție Răilean a concurat cu alți doi candidați. 

Acesta are studii economice superioare, precum și experiență în funcții de conducere de 13 ani. A deținut funcția de director general la ÎS „Registru”.

Numele lui Sergiu Răilean apare și în incidentul de la vânătoarea ilegală din „Pădurea Domnească”.  Sorin Paciu a fost rănit mortal la o vânătoare care a avut loc în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească” pe 23 decembrie 2012. La acea vânătoare au participat mai mulţi funcţionari de rang înalt, printre care procurorul general de atunci, Valeriu Zubco, precum și  ex-directorul de la Întreprinderea de Stat „Cris Registru”, Sergiu Răilean, care și-a păstrat postul intact după incident.

La sfârșitul lunii aprilie curent,  Cabinetul de miniștri a decis constituirea Agenției Servicii Publice. Atunci se anunța că potrivit hotărârii Executivului, Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru” este reorganizată prin transformare în Instituția publică „Agenția Servicii Publice”, care va fi în subordinea Guvernului. Totodată, în noua entitate vor intra prin fuzionare ÎS „Camera Înregistrării de Stat”,  ÎS „Cadastru”, Serviciul Stare Civilă din subordinea Ministerului Justiției și Camera de Licențiere din subordinea Ministerului Economiei.

Conform CV-ului afișat pe pagina ÎS „CRIS „Registru”, între 1991 și 1994 Railean a studiat la Colegiul republican de informatică şi drept, specialitatea – operator calculatoare, iar în 1999 a absolvit Facultatea Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Moldova. Cariera profesională din ultimii 9 ani a lui Serghei Railean este strâns legată de numele premierului Pavel Filip. În 2006 Railean a fost numit director financiar la „Tutun-CTC” SA, societate la care, din 2008, Pavel Filip a fost director general. În 2011, după ce Pavel Filip a devenit Ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Serghei Railean a fost numit în funcţia de Director general al Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, instituție care era în subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor condus de Filip. Acum, când Pavel Filip este prim-ministru, Railean a fost desemnat director al noii agenții din subordinea Guvernului, respectiv a lui Pavel Filip.

Potrivit ultimei declarații disponibile cu privire la venituri și proprietate, în 2015, fiind director la „Registru”, Serghei Railean a ridicat un salariu de 339 113 lei, adică peste 28 de mii de lei lunar. Noul director al „Agenţiei Servicii Publice” deține, din 2010, o casă de 148 m.p. care valorează peste un milion de lei, dar și un automobil Kia Sorento de 400 de mii de lei. De asemenea, în conturile familiei Railean sunt păstrate, conform declarației, peste 75 de mii de lei.