17:18:49 24.04.2024
Stiri

DOC Ministerul Sănătății i-a acționat în JUDECATĂ pe absolvenții de la Medicină care nu au mers să lucreze în instituțiile medicale de la sate: Cere de la ei sute de mii de lei

Social 26.07.2017 15:00 Vizualizări2766 Autor: Ziarul National
DOC Ministerul Sănătății i-a acționat în JUDECATĂ pe absolvenții de la Medicină care nu au mers să lucreze în instituțiile medicale de la sate: Cere de la ei sute de mii de lei ZdG


Ministerul Sănătății i-a acționat în judecată pe absolvenții de la Medicină care nu au acceptat să meargă să activeze în instituțiile medicale în care au fost repartizați pe tot teritoriul R. Moldova, după ce studiile acestora au fost finanțate din bugetul de stat.

Într-o cerere de acest fel, publicată de Daniel Moscalenco pe o rețea de socializare, viceministrul Sănătății Oleg Creciun solicită de la un tânăr să returneze ministerului 235 de mii de lei, după ce acesta a refuzat să meargă să lucreze conform repartizării indicate de autorități.

Nici viceministrul Creciun, nici angajata Serviciului de presă de la Ministerul Sănătății nu au răspuns la apelurile repetate ale Ziarului NAȚIONAL pentru a spune câte cereri de acest fel au fost expediate în instanța de judecată, dar Daniel Moscalenco afirmă că ar fi vorba „de peste 100 de cereri de chemare în judecată”.



„Ministerul Sănătăți a acționat în judecată pe unii colegi de-ai mei, cerând de la fiecare suma de 235 de mii de lei, pentru că nu s-au angajat în spitalele în care au fost trimiși de către minister. Asta nu e glumă. Ei chiar au facut-o și cică sunt deja peste 100 de cereri de chemare în judecată. Asta după ce muncești de te rupi patru ani, fiind răsplătit cu o bursă de rahat, iar după ce termini rezidențiatul, mai esti dator ministerului”, scrie tânărul pe Facebook.

Sfatul acestuia pentru cei care au absolvit acum universitatea este să meargă la rezidențiat în România, pentru ca să nu pățească la fel peste câțiva ani: „Nu e greu deloc. Vă echivalați diploma la București, dați examenele de admitere și plecați acolo. Statul ăsta nu vă merită! Abia aștept și cererea mea de chemare în judecată, pentru că nu m-am dus la muncă la Spitalul din Șoldanești”.

Doctorul în medicină, Ala Nemerenco, i-a răspuns lui Daniel că orice stat are dreptul să-și ceară investițiile făcute în studiile cuiva înapoi, dacă acel cineva refuză să-și onoreze obligațiunile sale, căci a fost instruit pe banii publici, adică ai contribuțiilor tuturor cetățenilor acestei țări.

„Cu o singură condiție - statul și el este obligat după ce l-a instruit să-i ofere un salariu care să-i permită să închirieze o casă, să-și întrețină familia, pe sine, să nu umble cu pantalonii rupți și să-și poată cumpăra cărți. Macar atât. Dacă salariul e mai mic decât coșul minim de consum și nu ajunge pentru aproape nimic, ba chiar medicul e împins la ilegalitâți ca să supraviețuiască, acest contract este unul nul din start și la limita infracționalului. Experiența internațională a demonstrat că așa politici punitive nu lucrează, ultima experiență negativă a întegistrat-o Ungaria. Cât ține de România, mecanismul acolo e cu totul altul și se începe de la dreptul de liberă practică care îl oferă Colegiul Medicilor. Ministerul Sănătății nu face trimiteri la muncă în stilul cunoscut la noi”, susține Nemerenco.

Menționăm că Ministerul Sănătății de la Chișinău a raportat că, în această vară, 245 de absolvenți ai studiilor de rezidențiat au fost repartizați în instituțiile medicale din raioane. Dintre aceștia 41 sunt medici de familie, 27 – medici interniști, 25 – specialiști în sănătate publică, 19 – anesteziologi și reanimatologi, 15 – chirurgi, 15 – obstetricieni -ginecologi și 9 – neonatologi.

Cei mai mulți medici au fost repartizați în raioanele Orhei (20), Cahul (19), Hâncești (16), Criuleni (15) și Anenii-Noi (11).

Bilete de trimitere în instituțiile medicale din Chișinău au primit 113 medici, iar la Bălți au fost repartizați 22 de absolvenți ai studiilor de rezidențiat.

Repartizarea în instituțiile medicale s-a făcut în funcție de locurile vacante, reușitele academice și localitățile de baștină ale absolvenților studiilor de rezidențiat.

În acest an, 404 tineri au absolvit studiile de rezidențiat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md