Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   MAEIE explică de ce l-a…

MAEIE explică de ce l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei Ruse

Ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova Farit Muhametşin a fost convocat astăzi, 26 iulie, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) în legătură cu preconizatele manifestaţii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a R. Moldova.

„Ambasadorului rus, în particular, i s-a atras atenţia repetat asupra inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă, invocându-se în acest sens faptul că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse. Or, Chişinăul îşi doreşte ca aceste relaţii să fie prieteneşti, de încredere şi respect reciproc.

În acelaşi context, au fost invocate şi numeroasele demersuri ale autorităţilor moldoveneşti privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru, care demult şi-a îndeplinit sarcinile, într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, având ferma convingere că aceasta va contribui la întărirea încrederii şi la crearea unei atmosfere favorabile pentru procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean”, anunță reprezentanții MAEIE, într-un comunicat de presă.

În urmă cu câteva zile, Igor Dodon a anunțat, în cadrul unei conferințe online pentru postul de televiziune „Rossia-24”, că va participa, alături de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, la evenimentele organizate pe malul stâng al Nistrului pentru a marca 25 de ani de activitate de la stabilirea militarilor ruși în regiunea transnistreană pentru „menținerea păcii”.