19:45:13 16.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Trenul PROTESTELOR a trecut și nu mai are rost ca partidele să-și epuizeze puterile”. Ce ar trebui să facă acum OPOZIȚIA

Politică 26.07.2017 13:20 Vizualizări2361 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Trenul PROTESTELOR a trecut și nu mai are rost ca partidele să-și epuizeze puterile”. Ce ar trebui să facă acum OPOZIȚIA Europa Liberă


Președintele Fundației „Moldova” de la Washington, Vlad Spânu, consideră că protestele partidelor de opoziție împotriva sistemului mixt, care a fost adoptat recent de Parlament cu 74 de voturi, nu-și mai au rostul. Și asta pentru că reprezentanții acestor formațiuni își epuizează inutil forțele, care și așa sunt destul de limitate.

O declarație în acest sens a fost făcută de Spânu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„A trecut trenul și nu mai are rost să-și epuizeze puterile și forțele, care sunt destul de limitate în R. Moldova. Și în special mă refer la partidele politice”, a spus el.

Acesta a explicat ce ar trebui să facă acum partidele de opoziție parlamentare și extraparlamentare. „Problema nr. 1 este multitudinea de partide care există în R. Moldova. Ar trebui să se consolideze aripa stângă și aripa dreaptă prin reducerea de partide și prin comasarea partidelor care, practic, au aceleași platforme declarate, însă au șefuleți de partide care nu vor s-o facă. Deci, acesta ar fi primul pas – consolidarea stângii și dreptei, pentru a nu induce în eroare atât de mult cetățenii când vine vorba de vot când există o listă foarte mare de partide”, a menționat sursa citată.

De asemenea, Spânu crede că partidele care protestează astăzi în Parlament și în afara acestuia ar trebui să-și creeze rețele consolidate în toate localitățile din R. Moldova. „Astfel, atunci când va veni vremea alegerilor să aibă oamenii lor, să-și poată mobiliza votanții pentru a-și aduna voturile. În special acum când va fi votarea pe circumscripții. Energia aceasta care există acum ar trebui să fie concentrată pe soluționarea anume a problemelor respective. Altă problemă majoră care ar trebui să fie în fața partidelor politice este reforma administrativ-teritorială și, în special, reforma fiscală. Printr-o reformă fiscală în R. Moldova s-ar putea ca fluxul acestor bani să vină în bugetele locale, fără ca să ajungă întâi la Chișinău. Și atunci politicienii, care sunt aleși astăzi să fie în Parlament sau în administrația publică locală, nu vor depinde atât de mult de Chișinău și nu vor fi fluxurile acestea de politicieni care „zboară” dintr-un partid în altul. Deci, cred că asta ar fi important pentru partide – să-și concentreze eforturile pentru a atinge aceste obiective, ceea ce va schimba radical situația în teritoriu”, este sfatul președintelui Fundației „Moldova”.

Acesta a mai adăugat că desfășurarea viitoarelor alegeri parlamentare în baza sistemului mixt va fi o schimbare pozitivă și că va fi o lecție pentru cetățenii R. Moldova.

„Eu sunt în continuare convins că sistemul uninominal pe circumscripții electorale este cu mult mai bun decât cel de pe liste. Am văzut asta în 1992, când parlamentarii au fost numiți pe circumscripții uninominale și atunci în R. Moldova au fost cele mai bune legi vizavi de… inclusiv Declarația de Independență, inclusiv Declarația de Suveranitate, care rămân a fi pietrele de temelie ale acestei societăți. Și eu cred că politicienii ar trebui să aibă mai multă încredere în electorat și în viitorii parlamentari; să nu fie considerați apriori corupți. Aceasta a fost argumentul cel mai important care nu m-a convins că sistemul care a fost votat sau sistemul uninominal nu este bun pentru R. Moldova. Eu cred că trebuie să dăm o șansă cetățenilor ca să aibă încredere în propriile forțe, să-și aleagă propriii reprezentanți. Și atunci, acești reprezentanți vor reflecta mai bine ce vor oamenii și încotro trebuie să se miște societatea”, a conchis Vlad Spânu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md