Opoziţia, care consideră că prin proiectul său de revizuire a Constituţiei preşedintele Maduro se agaţă de putere, i-a chemat pe venezueleni la o grevă generală de 48 de ore.

Coaliţia opoziţiei MUD (Masa unităţii democratice), care organizează de aproape patru luni manifestaţii zilnice împotriva lui Maduro, a convocat şi joia trecută o grevă generală de 24 de ore, despre care a susţinut că a fost respectată de 85% dintre venezueleni, în timp ce preşedintele şi unii responsabili guvernamentali au calificat-o drept un eşec.

Institutul de sondare Datanalisis a estimat că 70% dintre venezueleni se opun adunării constituante. Ca semn al atmosferei tensionate şi al temerilor că s-ar putea înregistra noi violente, venezuelenii încercau să-şi facă plinul cu provizii, înainte de grevă. "Am cumpărat mâncare care nu se strică — conserve şi produse congelate. Trebuie să ne pregătim să nu murim de foame", a declarat pentru France Presse o locuitoare din Caracas.

Mii de venezueleni hotărâţi să emigreze sau să-şi umple cămările traversau frontiera în Columbia, preocupaţi că după votul de duminică criza din ţara lor se va agrava. "A trebuit să ne grăbim cu călătoria pentru că duminică sunt alegeri şi nu ştim ce se va întâmpla. Ca să fim mai în siguranţă, am preferat să trecem graniţa", a spus o venezueleancă ajunsă marţi în Columbia împreună cu soţul şi băiatul ei.

După noua grevă, pentru vineri opoziţia a făcut apel la o mare manifestaţie la Caracas, iar pentru duminică i-a îndemnat pe venezueleni să boicoteze alegerea constituantei.

Unul din liderii opoziţiei, Leopoldo Lopez, fondator al partidului Voinţa populară, a chemat armata să dezavueze proiectul Adunării constituante, militarii fiind principalii susţinători ai preşedintelui Maduro. "Vă invit să nu fiţi complici la dispariţia Republicii, la o fraudă constituţională, la represiune", a transmis într-un mesaj video difuzat pe Twitter Leopoldo Lopez, aflat din 8 iulie în arest la domiciliu după trei ani şi cinci luni de detenţie.

La rândul său, procuroarea generală a Venezuelei, Luisa Ortega, principala reprezentantă a disidenţei în interiorul taberei chaviste, a făcut apel la concetăţenii săi să se mobilizeze împotriva adunării constituante, denunţând "persecuţiile şi abuzurile" comise de putere.

În acelaşi timp, presiunea internaţională asupra Caracasului a crescut în ultimele zile, Washingtonul ameninţându-l pe preşedintele Maduro cu sancţiuni, în timp ce mai multe guverne din America Latină şi Europa l-au îndemnat să renunţe la proiectul de adunare constituantă. Maduro, al cărui guvern controlează industria petrolieră şi instituţiile publice, unde lucrează aproape 3 milioane de venezueleni, a somat opoziţia să "respecte dreptul poporului de a vota în mod liber şi fără violenţă".

De la începutul manifestaţiilor din Venezuela, 103 persoane au fost ucise şi câteva mii au fost rănite, iar alte câteva sute arestate.