11:16:59 29.03.2024
Stiri

Încă un mesaj DUR de la Bruxelles pentru guvernarea de la Chișinău: „Alianța PD-PSRM și-a intensificat indimidarea și HĂRȚUIREA față de adversarii politici proeuropeni”

Politică 26.07.2017 09:55 Vizualizări2376 Autor: Ziarul National
Încă un mesaj DUR de la Bruxelles pentru guvernarea de la Chișinău: „Alianța PD-PSRM și-a intensificat indimidarea și HĂRȚUIREA față de adversarii politici proeuropeni”
Joseph Daul și Hans van Baalen


Instituțiile europene sunt îndemnate, din nou, să evalueze „imediat” declinul statului de drept și standardele democratice în Republica Moldova și „să oprească orice finanțare din partea UE”, prin aplicarea celor mai stricte condiționalități oricărei asistențe financiare viitoare și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de asociere UE-R.Moldova.

Îndemnul vine de la președintele celui mai influent partid din UE, Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, și de la președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Hans van Baalen, care au făcut astăzi publică o declarație comună în ceea ce privește situația din Republica Moldova.

„Cu îngrijorare crescândă, partidul ALDE și Partidul Popular European (PPE) continuă să observe deteriorarea statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova. În loc să încerce să avanseze țara și oamenii săi pe drumul către prosperitate, Partidul Democrat (PD), alături de socialiștii (PSRM), conduși de liderul lor Plahotniuc, au ales să întărească autocrația”, se arată în declarația lui Daul și van Baalen.

Potrivit politicienilor din UE, cele două partide de la guvernare au intensificat hărțuielile la adresa adversarilor politici proeuropeni din R. Moldova, făcând referire în special la cazul primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă.



„În ultimele luni, alianța PD-PSRM și-a intensificat intimidarea și hărțuirea față de adversarii politici proeuropeni, după ce PDM-PSRM a respins intenționat recomandările Comisiei de la Veneția și a schimbat sistemul electoral. PPE și ALDE denunță cu tărie utilizarea justiției selective pentru a opri opoziția, ca în cazul lui Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului și prim-vicepreședinte al Partidului Liberal (PL). În timp ce credem că trebuie investigată orice nelegiuire și că cei responsabili trebuie să fie aduși în fața justiției, avem preocupări și îndoieli majore că sistemul judiciar moldovenesc, controlat de Plahotniuc și alianța PD-PSRM, va putea asigura o investigație transparentă, un proces echitabil sau un verdict imparțial”, cităm aceeași sursă.

Dimpotrivă, după cum o demonstrează „declinul libertății presei, abuzul instituțiilor de stat și suprimarea societății civile, Guvernul moldovean sub conducerea PD-PSRM a lui Plahotniuc a pus într-adevăr în pericol unele dintre marile realizări ale poporului moldovean în ultimii ani și a făcut ca țara să nu mai fie campionul Parteneriatului Estic”, continuă declarația.

„Astfel, PPE și ALDE fac apel la instituțiile UE, inclusiv la Serviciul European de Acțiune Externă, precum și la Consiliul Europei, să evalueze imediat declinul statului de drept și standardele democratice în Republica Moldova, să oprească orice finanțare din partea UE, să aplice cea mai strictă condiționalitate oricărei asistențe financiare viitoare și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de asociere UE-Moldova”, solicită Joseph Daul și Hans van Baalen.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md