Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.07.2017

Dezvoltarea locală cu implicarea migranţilor este extinsă în toată ţara

Încă 15 localități din 15 raioane ale țării vor învăța să coopereze cu băștinașii plecați departe de casă, în etapa a doua a proiectului Migrație și dezvoltare locală (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
 
Astfel, pe 25 iulie a fost aprobată lista celor 15 localități beneficiare. Acestea au fost selectate prin concurs, un criteriu fiind ca numărul populației să depășească 3,5 mii locuitori și localitatea să aparțină unui raion în care proiectul MiDL nu a activat anterior. În total, 35 de primării și-au depus dosarele de participare.
 
“Proiectul Migrație și dezvoltare locală a creat deja în Republica Moldova precedentul colaborării dintre migranți și autoritățile locale în vederea dezvoltării locale. Prima etapă a proiectului a fost una foarte productivă pentru cele 25 de localități partenere, în particular, și pentru Republica Moldova, în general. Ne-am propus ca această experiență să fie extinsă în toate raioanele țării, pentru a aduce valoarea oamenilor plecați din țară în localitățile lor de baștină”, a menționat Valentin Guznac, secretar general adjunct al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.
 
Bugetul pentru etapa a doua a proiectului Migrație și dezvoltare locală este de peste 1,4 milioane de USD. Proiectul urmează a fi implementat până la finele anului 2018.
 
“Vom continua să utilizăm instrumente inovatoare pentru implicarea migranților, extinderea schemelor de voluntariat la nivel local pentru a aduce serviciile de calitate mai aproape de oameni și pentru a consolida guvernarea locală”, a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.


Totodată, cele 25 localități cu care proiectul a colaborat în prima etapă vor avansa în cooperarea cu migranții, prin alegerea unor ambasadori ai localității de baștină în diferite țări ale lumii, creând astfel o rețea a celor mai activi băștinași. La fel, va continua implementarea unor proiecte locale, cu implicarea migranților.
 
Astfel, în rezultatul implementării proiectului Migrație și dezvoltare locală, băștinașii, inclusiv cei plecați peste hotare, vor contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață în 11 orașe și 29 de sate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus