Reuters: Europa Centrală şi de Est nu mai este o zonă low-cost. Salariaţii au pretenţii tot mai mari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe măsură ce gradul de ocupare se apropie de un nivel record, iar muncitorii cer salarii apropiate de cele din Occident, modelul de creştere economică bazat pe mâna de lucru ieftină este pe cale de dispariţie în Europa Centrală şi de Est, astfel că guvernele şi companiile din regiune trebuie să caute noi zone de creştere, transmite Reuters.

Ultimul exemplu în acest sens este greva organizată luna trecută de muncitorii de la o uzină Volkswagen de lângă Bratislava, care a dus la o majorare a salariilor cu 14%. Volkswagen este una dintre marile companii occidentale care au venit în Slovacia, Cehia, Polonia şi Ungaria după căderea comunismului în căutare de mână de lucru ieftină. Această migraţie spre est a dat naştere unui model economic care a transformat regiunea. Însă, un sfert de secol mai târziu, piaţa muncii din regiune se confruntă cu un deficit de mână de lucru evidenţiat de o rată a şomajului la un minim istoric. În consecinţă, salariile în Europa Centrală şi de Est cresc mai rapid decât în Occident, în frunte fiind Ungaria, cu o creştere anuală de 12,8% în luna martie.

Zoroslav Smolinsky, lider de sindicat la uzină Volkswagen de lângă Bratislava, a început să lucreze aici în 1992, când uzina tocmai fusese cumpărată de Volkswagen. La acea dată câştiga un salariu echivalent cu 75 de euro pe lună, iar astăzi cei 12.300 de salariaţi Volkswagen din Slovacia câştigă în medie 1.804 euro pe lună. În pofida creşterii spectaculoase, salariile din Slovacia sunt la jumătate faţă de câştigul mediu al unui angajat Volkswagen din Germania, iar Smolinsky spune că astfel de discrepanţe nu se mai pot justifica.

„Timpurile s-au schimbat. Suntem în UE şi trebuie să ţinem pasul cu trendurile şi să reducem treptat decalajul”, a declarat Zoroslav Smolinsky.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...