Kurt Volker, noul emisar special al Statelor Unite pentru negocierile de pace în Ucraina, a declarat că Washingtonul reanalizează dacă va trimite sau nu arme forţelor ucrainene care luptă împotriva rebelilor susţinuţi de Rusia.

"Am spus în mai multe rânduri că orice măsuri care vor provoca tensiuni la linia de demarcaţie şi, în general, vor provoca situaţia deja dificilă, ne vor distanţa de momentul soluţionării acestei probleme intra-ucrainene", a spus Peskov.

Volker, care a efectuat prima sa vizită în Ucraina, a precizat că este necesar un nou dialog strategic cu Rusia privind stabilirea păcii în estul Urainei, iar livrarea armelor "îi va permite Ucrainei să se apere".

În altă ordine de idei, Dmitri Peskov a declarat că discuţiile privind acordul de la Minsk trenează din cauza lipsei de acţiune din partea Kievului.

"Situaţia privind punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk continuă să treneze şi acest lucru este cauzat, aşa cum a precizat şi preşedintele Vladimir Putin, de lipsa de acţiune din partea Kievului. Discuţiile purtate în formatul Normandia pot fi numite de succes doar din punctul de vedere că toate părţile demonstrează o dorinţă de a continua discuţiile, dar există multe de făcut", a spus Peskov.

Luni, liderii de stat şi de guvern din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina s-au angajat să pună în aplicare planul de pace în estul Ucrainei, în urma discuţiilor din formatul Normandia. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că a purtat o discuţie telefonică la care au participat preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi liderul rus Vladimir Putin.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev şi anexarea regiunii ucrainene Crimeea la Rusia, manevră condamnată de Occident.