La Aeroport a fost inaugurat primul segment al noii piste. Jardan: Calitatea deservirii crește

Noua pistă de aterizare/decolare, noile căi de rulare, locurile de parcare pentru aeronave, noile sisteme de semnalizare și iluminare vor îmbunătăți calitatea activității operaționale și va spori timpul necesar pentru operarea aeronavelor la sol. În acest mod Aeroportul Chișinău devine mai atractiv pentru companiile aeriene și pentru pasageri. Potrivit Directorului General “Avia Invest” – Petru Jardan, datorită modernizării infrastructurii aeodromului, calitatea deservirii aeronavelor de diferite tipuri și dimensiuni va crește semnificativ. Totodată, a doua pistă va oferi posibilitatea de operare 24/24 de pe/pe Aeroportul Chişinău.

Conform declarațiilor directorului companiei administatoare a aeroportului, la momentul actual a fost reconstruit un segment cu o lungime de 1250 m și 45 m lățime a noii piste de decolare/ateriazare, un segment nou de peron cu o suprafață totală de 45 mii m2, și o nouă cale de rulare cu suprafața de 7 mii m2 ce face legătura dintre pista de bază și cea nouă.

La rândul său, Ministrul Economiei Octavian Calmîc prezent la inaugurarea primului segment al noii piste, a apreciat pozitiv calitata lucrărilor precum și volumul investițiilor efectuate în infrastructura aeroportului. Octavian Calmîc și-a exprimat speranța că îmbunătățirea calitativă a deservirii aeronavelor va conduce inclusiv și la sporirea fluxului de pasageri în Aeroportul Chișinău.

Lucrările capitale de modernizare a Aeroportului Chișinău au fost demarate de către noua companie administrator Avia Invest, câstigătoarea concursului de concesiune a aeroportului. A fost reînnoit nu doar complexul aerogării dar și infrastructura adiacentă acestuia precum și suprafețele aerodromului. În mod particular, au fost extinse și modernizate sălile de sosiri, plecări și așteptare din terminal, construită o nouă parcare auto multi etajată și reînnoite sistemele informaționale. Totdată, au demarat lucrările de reînnoire a elementelor aerodromului: se construiește o nouă pistă de aterizare/decolare, căi de rulare, locuri de staționare a aeronavelor și se reînnoiește sistemul de balizaj luminos. Conform datelor Ministerului Economiei, volumul total al investițiilor private la Aeroportul Chișinău în acești ani a constituit mai mult de 50 mln. Euro.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.