(foto) Competiția Națională de Dezbateri a luat sfârșit. Vladlen Grecu a devenit campionul ediției din această vară

Echipa-castigatoare-Vladlen-Grecu-Ana-ciobanu-Iuventina-Dragan
Foto: ipre.md

Perseverenți, plini de idei și cu o mulțime de argumente, tineri din Cimișlia, Orhei, Ștefan Vodă, Ialoveni, Comrat, Edineț, Telenești și Căușeni au participat în perioada 20-22 iulie, la finala Competiției Naționale de Dezbateri, care a avut loc în cadrul unei școli de vară, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Competiția aflată la cea de-a doua ediție a mobilizat 24 de elevi.

Vladlen-Grecu-campionul-competitie-nationale-de-dezbateri-la-imnamarea-diplomelor
Photo Credit: ipre.md

Elevi din opt orașe au participat la proiectul „Dezbateri pentru Dezvoltare, în cadrul căruia fiecare a propus soluții pentru problemele cu care se confruntă tinerii din Moldova. Au abordate mai multe teme, printre care se enumeră și ghidarea în carieră, lipsa activităților pentru dezvoltarea personală și dependența tinerilor de internet și jocuri electronice.

„Mă bucur să văd rezultatele acestui proiect, tineri care se regăsesc în dezbateri și care continue să implementeze cunoștințele dobândite pe parcurs în inițiative de dezvoltare la ei în comunitate. Sunt sigură că încă vom auzi despre realizările acestei generații de tineri debate-ri”, a pus Mariana Platon, coordonatoarea proiectului.

Top-6-cei-mai-buni-jucatori
Photo Credit: ipre.md

În ultima rundă, șase cei mai buni jucători au dezbătut moțiunea finală: „Elevii duc lipsă de o ghidare eficientă în carieră”. Prin urmare s-a format un top din șase cei mai buni vorbitori în frunte cu tânărul Vladlen.

  1.  Vladlen Grecu(orașul Orhei) a luat titlul de cel mai bun vorbitor al competiției naționale;
  2.  Madlena Călugăreanu(orașul Orhei);
  3.  Iuventina Dragan (orașul Căușeni);
  4.  Mariana Hurciuc (orașul Comrat);
  5.  Anatol Șcerbatiuc (orașul Edineț);
  6.  Ana Ciobanu (orașul Căușeni).
DSC_5122
Photo Credit: ipre.md

„Analiza, gândirea critică, lucrul în echipă, empatia, atenția, corectitudinea, comunicarea eficientă și multe alte valori ce intră în arsenalul numit dezbateri, merită promovate, cu și pentru noi, tinerii. Cu certitudine pot spune că anume acest proiect va rămâne un pilon de bază la formarea caracterului nostru și convingerilor noastre. Vreau să aduc mulțumire echipei organizatoare și trainerilor care s-au dedicat în totalitate, învățându-ne să fim cei mai buni în orice facem. De ce „Dezbateri pentru Dezvoltare”? Simplu! Pentru că doar prin dezvoltarea personală ajungem la dezvoltarea comunitară”, a spus Vladlen Grecu din orașul Orhei, cel mai bun vorbitor al competiției naționale de dezbateri.

Elevii au avut multe de învățat unii de la alții, iar spre finalul școlii de vară, tinerii au discutat despre organizarea următoarelor competiții locale de dezbateri din toamna 2017 și cum pot fi dezvoltate cluburile de dezbateri în comunitatea lor. Tinerii au discutat și despre procesul de desfășurarea a dezbaterilor în instituțiile, unde își fac studiile.

„Pe lângă oportunitatea de a învăța să-ți structurezi gândurile și să le expui într-o manieră convingătoare, de care am dispus în cadrul proiectului, mi-am mărit și lista de prieteni. Cu ei continui și acum acel schimb de idei și experiență realizată în cadrul competiției naționale. Cu siguranță e cel mai bun eveniment de networking și formare de abilități la care am participat”, a spus Iuventina Drăgan, vorbitoare finalistă din Căușeni.

Photo Credit: ipre.md
Photo Credit: ipre.md

„Dezbateri pentru Dezvoltare” este un proiect destinat tinerilor liceeni cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani din regiunile Moldovei. Proiectul își propune să sporească dezvoltarea inițiativelor tinerilor de a participa în activitățile sociale și la procesele de luare a deciziilor, să crească gradul de înțelegere vizavi de importanța responsabilității sociale și să dezvolte o capacitate puternică de gândire critică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente