Actualitate

OFICIAL: Întâlnirea Dodon-Rogozin-Krasnoselski va avea loc la Tighina

Președinția ne-a spus că „Igor Dodon este hotărât să dea curs invitației de pe 29 iulie, la Bender, iar unul din subiectele principale de pe agenda trilaterală a discuțiilor va fi reluarea formatului „5+2””.

NOVOSTIPMR scrie că pacificatorii – pentru care Dodon are pregătite distincţii – vor fi decoraţi în incinta sediului forțelor mixte de pacificare, în timp ce Președinția ne spunea ieri că înmânarea disctincțiilor va avea loc la Chișinău.

Organizatorii au pregătit şi o expoziţie de arme şi blindate.

Amintim că Igor Dodon a anunțat că la manifestările programate la Tiraspol cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea "operaţiunii de menţinere a păcii". Totodată, preşedintele R. Moldova intenţionează să acorde, cu acest prilej, distincții de stat atât militariilor moldoveni, cât și pacificatorilor ruși și forțelor separatiste transnistrene.

Așa cum am mai menționat, şi vicepremierul rus urmează să vină la acestă manifestației. Anunțul în acest sens a provocat un scandal de replici între Rogozin și oficialii de la Chișinău.

Ministerul de Externe a sugerat delegației ruse conduse de vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze vizita planificată pentru sfârșitul lunii iulie în Republica Moldova, cu scopul de a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea „Operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru". Ministrul de Externe Andrei Galbur i-a înmânat, săptămâna trecută, lui Farit Muhametșin o scrisoare conţinând refuzul Chișinăului de a aproba survolarea de către delegaţia rusă a spaţiului aerian al R. Moldova cu avioane militare, ce urmau să aterizeze atât în capitală, cât și la Tiraspol.

Rogozin a anunțat că, „oricum”, va ajunge la Chișinău, pentru că a fost invitat de Igor Dodon. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip au declarat că nu sunt împotriva sosirii lui Rogozin, cu o condiția, însă, că acesta va sosi cu un autobuz sau un avion de rută, nu cu o aeronavă militară, așa cum intenționa. Drept răspuns, vicepremierul rus a anunțat că va veni cu elicopterul sau motocicleta, „la alegerea autorităților moldovenești”.

Vom preciza că începând cu 1992, în urma războiului armat de pe Nistru, orașul Tighina și localitățile din preajma lui se află sub controlul autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene".

Tighina este un nume utilizat în publicațiile de limba română, pe când denumirea „Bender" a fost preluată oficial de statul moldovenesc, în ciuda protestelor profesorilor, istoricilor și lingviștilor, care subliniază că atât autoritățile țariste, cât și cele sovietice au promovat sistematic denumirile străine în dauna celor moldovenești.
 
Deschide.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *